Hlavní obsah

Bratři Kličkovi o Putinovi: Zbabělec a slaboch hrající si na macha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Emotivní rozhovor s bratry Vitalijem a Vladimirem Kličkovými přinesl minulý týden britský deník Daily Mirror. Někdejší světoví šampioni v boxu popisují, jak ti, co nejvíce dělají ramena, se ukážou jako ti největší slaboši a naopak. Rovněž přiznali, že se obávají, že Rusy ještě neopustila chuť dobýt Kyjev.

Foto: Profimedia.cz

Bratři Vitalij (vpravo) a Vladimir Kličkovi

Článek

„Rusy jsme kdysi považovali za bratry. A mě vždy učili, že s bratry se nesmí bojovat,“ vysvětluje Vitalij, někdejší profesionální boxer a dnes starosta hlavního města Kyjeva. V rozhovoru s britským deníkem vzpomíná, že jemu a bratrovi Vladimirovi matka vždy vtloukávala do hlavy, že spolu nikdy nesmí vstoupit do ringu.

„Jsme napůl Rusové – naše maminka je Ruska, tak jak bych mohl nenávidět Rusy? Jen nenávidím to, co dělá Putin. Putin je nejen zlý, ale i psychicky nemocný, zbabělec, který předstírá, že je macho, aby skryl svou slabost,“ pokračuje Vitalij.

Severodoněck je odříznutý, ruská armáda zničila všechny mosty, přiznali Ukrajinci

Evropa

I po více jak třech měsících války jsou bratři přesvědčeni, že primárním cílem invaze je Kyjev – i přesto, že první dny války hlavní město přežilo a boje se nyní přesunuly především na jihovýchod země.

„Situace je velmi vratká,“ doplňuje Vladimir. „Jsem přesvědčen, že Kyjev je konečným cílem invaze. Putin je jako závislák na jídle, čím více jí, tím více mu chutná,“ vysvětluje.

My bojujeme za domov, oni za peníze

Podle Vitalije se snaží ruský vládce obnovit sovětské impérium. Nechápe ale, že se svět posunul, je globalizovaný a agresor si nemůže jen tak zabrat území a zakrýt svoje úmysly propagandou, myslí si.

Evropská komise doporučí kandidaturu Ukrajiny do EU, píše Politico

Evropa

„Putin si hraje na macha. Uvnitř byl ale vždycky slabý, ale chtěl si hrát na ‚siláka‘. Musí být nemocný, když se rozhodl zničit životy milionů lidí. Vychází z nějaké zvrácené představy o přestavbě světa,“ říká Vitalij.

Nepochybuje o tom, že Ukrajina vydrží, i když přiznává, že to bude těžký boj, jelikož její vojáci stojí proti „jedné z nejsilnějších armád na světě“.

Zelenskyj vyzval Německo, aby se neobávalo Ruska a podpořilo Ukrajinu

Zahraniční

Poukazuje však na klíčový rozdíl mezi motivací Ukrajinců a Rusů. „Daří se nám, protože jde o náš domov, budoucnost našich dětí. Ruská vojska bojují pro peníze,“ říká Vitalij.

Dvakrát jsem se rozplakal, přiznal starosta

Vhled do toho, jak vyhrát válku, mu prý daly dvě vášně: box a šachy. „Musíte být v klidu, vybrat si do týmu ty správné lidi. Zjišťuji, že z lidí, kteří ze sebe dělají macha, se často vyklubou slaboši a ze zdánlivě bezvýznamných ‚hubeňourů‘ lvi.“

Foto: Profimedia.cz

Protiválečný mural na zdi v Gdaňsku

Sám přiznává, že ho události uplynulých měsíců dvakrát rozbrečely. Poprvé, když na nádraží potkal skupinku dětí čekající na evakuaci a jedno z nich, pětiletý chlapec z Buče, se ptal, kde zůstala máma s tátou. Muž, který se o děti staral, kyjevskému starostovi řekl: „Nemůžu mu přece říct, že je Rusové oba zabili.“

V Rusku skončilo 200 tisíc ukrajinských dětí, Zelenskyj mluví o zavlečení

Evropa

Druhý případ se týká malého kluka z Lotyšska, který poslal do Kyjeva sklenici nacpanou mincemi – veškerými úsporami, co měl. „Vzkázal nám, že je máme použít na pomoc ukrajinským dětem, které zasáhla válka. Předal jsem charitě 100 dolarů a tu sklenici s mincemi jsem si nechal, abych ji mohl ukázat lidem. Toho chlapce pozvu do Kyjeva, až válka skončí,“ řekl starosta Vitalij.

Reklama

Výběr článků

Načítám