Hlavní obsah

Severodoněck je odříznutý, ruská armáda zničila všechny mosty, přiznali Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ruské síly se snaží upevnit své pozice v centru Severodoněcku a dál na město útočí dělostřelectvem, uvedl v úterý generální štáb ukrajinské armády. Do města se nelze dostat, ruské síly zničily všechny mosty, uvedl Serhej Hajdaj, šéf ukrajinské regionální vojenské správy Luhanské oblasti.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) ruští vojáci vytlačili Ukrajince ze Severodoněcku. Rusové zničili poslední most spojující Severodoněck s dalším klíčovým městem Lysyčanskem, uvedl institut.

„Za podpory dělostřelectva nepřítel podniká útoky v Severodoněcku a snaží se upevnit pozice v centrální části města,“ napsalo velení ukrajinské armády. Protivník podle něj také zvýšil počet vojáků v oblasti tak, že přesunul do měst Kreminna a Rubižne až dvě praporní uskupení, která obvykle čítají 600 až 800 vojáků.

Hajdaj tvrdí, že ačkoliv Rusové oznámili kontrolu nad celým městem, je to podle jeho slov propaganda. „Část města je stále pod kontrolou ukrajinských obránců. Kdyby měli úplnou kontrolu nad městem, jejich vojáci by neumírali. Ale zničili všechny mosty, je naprosto nemožné se tam dostat a něco tam dodávat. Evakuace není možná. A velmi silně ostřelují Lysyčansk,“ řekl Hajdaj.

Aktuální mapa ruské invaze na Ukrajinu

Putin zbavil funkce ženu, která byla symbolem anexe Krymu

Válka na Ukrajině

Invazním silám se ale nepodařilo přerušit pozemní spojení s oblastí směrem na města Popasna a Bachmut.

Podle velení ukrajinské armády se Rusové zaměřili na to, aby se vytvořily podmínky pro ofenzivu na Slavjansk. Rusové se dál snaží o ofenzivu i severovýchodním směrem od Charkova. Pravděpodobně je cílem vytvoření podmínek pro útok na Siversk a na další odříznutí Lysyčansku, tvrdí americký ISW.

„Okupanti se zaměřují na získání plné kontroly nad osadou Bohorodyčne a vytvoření podmínek pro rozvoj ofenzívy na Slavjansk. Nepřítel používá dělostřelectvo u obcí Dibrivne, Karnauchivka, Nova Dmytrivka a Sokopillja,“ uvádí se v prohlášení.

Rusko pokračuje v loupení. Z odminovaného přístavu v Mariupolu odvezlo ukrajinskou ocel

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám