Hlavní obsah

Evropská komise doporučí kandidaturu Ukrajiny do EU, píše Politico

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise je připravena doporučit kandidaturu Ukrajiny na členství v Evropské unii. Po pondělním večerním jednání sboru komisařů to napsal bruselský web Politico s odvoláním na několik unijních činitelů. Komise v pátek zveřejní zhodnocení, jak je Ukrajina připravena stát se kandidátskou zemí, o samotném přiznání statusu uchazeče o členství musí jednomyslně rozhodnout unijní státy.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Komise nezapomíná, že Ukrajina je jedinou zemí v Evropě, kde lidé umírali a střílelo se na ně proto, že v ulicích nosili vlajky EU. Nemůžeme jim teď říct, promiňte, lidi, měli jste špatné vlajky,“ citoval web jednoho z činitelů obeznámených s průběhem pondělního jednání.

Zatímco země geograficky bližší Ukrajině jsou tomu nakloněny, několik západoevropských států dává najevo pochybnosti. Brzké přiznání kandidátského postavení prosazují zvláště země východního křídla EU včetně Česka, naproti tomu z Francie, Německa či Nizozemska znějí hlasy upozorňující na složitost přijímacího procesu.

Potřebné reformy

Ukrajina bude muset kvůli případnému členství v Unii prosadit řadu reforem včetně zajištění bezproblémového fungování právního státu. Zastánci opatrnějšího přístupu připomínají, že balkánské země v čele se Srbskem a Černou Horou nejsou na dohled členství ani téměř dvě desetiletí poté, co jim Unie evropskou perspektivu přislíbila.

Poté, co Komise v pátek zveřejní své odůvodněné stanovisko, čeká příští týden klíčová debata premiéry a prezidenty členských zemí na bruselském summitu.

Ukrajina má smůlu, velcí hráči teď EU nechtějí rozšiřovat

Válka na Ukrajině

Anketa

Měla by být Ukrajina v Evropské unii?
Ano, ihned
13,1 %
Ano, ale až bude připravena
44,6 %
Ne
40,6 %
Je mi to jedno
1,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8041 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám