Hlavní obsah

V Rusku skončilo 200 tisíc ukrajinských dětí, Zelenskyj mluví o zavlečení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu obvinil Moskvu, že mezi Ukrajinci, kteří byli proti své vůli odvezeni do Ruska, je 200 tisíc dětí. Čísla odpovídají počtu dětí, které podle ruských úřadů skončily v Rusku. Rusové to však nazývají evakuací.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Evakuované ukrajinské děti v ukrajinském vlaku do Lvova

Článek

„Cílem této zločinné politiky není jenom krást lidi, ale zajistit, aby deportovaní na Ukrajinu zapomněli a nebyli schopni se vrátit,“ řekl Zelenskyj a obvinil Rusko z porušťování evakuovaných.

Na den dětí také připomněl počet dětských obětí války: „Během 98 dní ruské invaze bylo v důsledku útoků okupantů zabito a zraněno 689 dětí. A to jsou jednom ty, o nichž víme. Ještě nemáme informace z oblastí, které jsou aktuálně okupované.“

Podle ukrajinského ministerstva zahraničí bylo 243 dětí zabito, 446 zraněno a dalších 139 je nezvěstných.

Čísla evakuovaných odpovídají těm, která uvádí ruské úřady. Podle nich odešlo do Ruska z Ukrajiny od 24. února, kdy začala válka, skoro 1,1 milionu lidí. Jsou do nich započteni i obyvatelé části Doněcké a Luhanské oblasti, kterou ovládali separatisté.

„Za posledních 24 hodin bez zapojení ukrajinských úřadů bylo z nebezpečných částí Doněcké a Luhanské lidové republiky a z Ukrajiny evakuováno na území ruské federace 11 550 lidí včetně 1847 dětí. Celkem od začátku speciální vojenské operace to je 1 092 137 lidí, z nichž 196 356 jsou děti,“ řekl agentuře Interfax v pondělí náčelník Národního střediska řízení obrany Ruské federace Michail Mizincev.

Že ne vždy šlo o dobrovolnou volbu, je patrné z formulace bez zapojení ukrajinských úřadů.

Část evakuovaných však odešla do Ruska dobrovolně. Týká se to zejména obyvatel lidových republik, kteří dostali ruské dokumenty a nestihli se nebo se nechtěli evakuovat před zahájením ruské invaze.

Ukrajina považuje všechny za nezákonně odvezené, za lidi, kteří byli evakuováni proti své vůli na Rusy ovládaná území.

Většina obyvatel Mariupolu se mohla evakuovat jen do Ruska nebo na Rusy kontrolovaná území, protože nebyly otevřené humanitární koridory umožňující odchod na území pod kontrolou ukrajinských úřadů.

Pokud koridory byly otevřené, byly často ostřelovány. Ostřelování zažili při evakuaci i Ukrajinci, kteří žili na území ovládaných separatisty, nepožádali si o ruské dokumenty a odmítali evakuaci do Ruska.

Mizincev dodal, že ruské úřady evidují 2 754 241 žádostí z 2133 ukrajinských obcí, kde lidé žádají o evakuaci do Ruska nebo na Rusy okupovaná území či na území separatisty ovládaných lidových republik na Donbasu.

Reklama

Výběr článků

Načítám