Hlavní obsah

Americký dolar

Foto: Profimedia.cz
Článek

Americký dolar, který byl zaveden v roce 1785, je světovou rezervní měnou a nejpoužívanějším peněžním oběživem na světě. Kromě Spojených států se používá také v Ekvádoru, Salvadoru, Východním Timoru, v Mikronésii, na Marshallových ostrovech, v Palau a na několika lokálních územích.

Spojitost má ovšem i s Českem, a to nejen po stránce finanční. Jméno dolar totiž pochází z někdejší tuzemské měny, jáchymovského tolaru, který se razil v 16. století. Se vznikem USA začala v novém státě obíhat i nová měna, která zásluhou španělských kolonizátorů dostala jméno podle jejich španělského dolaru.

Americký dolar slouží jako oficiální měna Spojených států a několika dalších států nebo jako bankovní rezerva v mnoha zemích. Měnovým kódem amerického dolaru je USD a symbolem $. Dolar má 100 centů (¢). V současnosti je v oběhu více než 800 miliard dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Dvoudolarovka a centy

Hrozí světové rezervní měně zánik?

Před zavedením amerického dolaru do oběhu v roce 1785 kolovala v Americe různá platidla, od opracovaných škeblí přes evropské mince až po tabák a jiné směnitelné zboží. V roce 1792 byla měna sjednocena a definována v zákoně o ražbě mincí (Coinage Act), který vymezil hodnotu dolaru ke stříbru. Tehdy se jednalo pouze o mince, papírové bankovky byly zavedeny až v roce 1861 a byly nekonvertibilní ke zlatu.

Teprve na počátku 20. století přistoupilo americké bankovnictví na zlatý standard. Ten prošel během let několika modifikacemi. Po druhé světové válce byla uzavřena takzvaná Brettonwoodská dohoda neboli standard zlaté devizy, která ustanovila dolar jako jedinou měnu směnitelnou za zlato. Dostalo se mu tak předního postavení ve světě.

Tento systém byl v sedmdesátých letech nahrazen systémem volně plovoucího dolaru, kdy měna není vázána na kovové ekvivalenty.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

 

V sedmdesátých letech však došlo také k ustanovení dolaru jako jediné měny, jíž se dá obchodovat s ropou, zemním plynem a ostatními fosilními palivy. Proti takzvanému petrodolaru se však počátkem nového tisíciletí vzedmula vlna odporu, zejména ze států bohatých na ropu, jako jsou Venezuela, Irák a Írán. Tím rozpoutaly všeobecný požadavek zbavit dolar jeho výsadního postavení.

Americká měna navíc od rozpoutání finanční krize v roce 2008 výrazně slábne. Někteří odborníci už i vyjádřili své plány na vytvoření Severoamerické unie, v které by dolar nahradila nová měna amero.

Bankovky a mince

Americký dolar má v hodnotách do jednoho dolaru podobu mincí a nad jeden dolar podobu bankovek. Bankovky s hodnotou nad 100 dolarů byly staženy v roce 1969 kvůli jejich zneužívání. Mince existují v hodnotě 1, 5, 10, 25, 50 centů a 1 dolar. Ten je v oběhu i v papírové verzi. Bankovky jsou dále v hodnotách dvou, pěti, deseti, dvaceti, padesáti a sta dolarů.

Foto: Reuters

Dolarové bankovky, kterým se ve Spojených státech přezdívá buck nebo greenie, jsou typické svou zelenou barvou a - stejně jako mince - vyobrazením významných amerických státníků, většinou prezidentů. To se však ujalo teprve na počátku 20. století. Například George Washington, který dnes zdobí jak jednodolarovou bankovku tak pětadvaceti centovou minci, byl údajně proti přenesení své podobizny na peníze.

Články k tématu

Nafta ještě o trochu zlevní

Topná sezona končí a s ní i zvýšená poptávka po naftě. Toto palivo je tak v současnosti levnější než Natural 95 a nějakou dobu to tak zůstane. Ceny nafty budou...

Koruna je k euru nejsilnější za 11 let

Koruna v pátek zavřela k euru nejsilnější za více než 11 let. V 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 24,15 Kč/EUR. Ve srovnání se čtvrtečním...

Euro je zpět na paritě vůči dolaru

Euro je na měsíčním maximu k dolaru a zároveň zpět na paritě s touto měnou. Jednotné evropské měně pomohly horší ekonomické statistiky ze Spojených států,...