Hlavní obsah

Rubl zůstává pod tlakem. Psychologická hranice byla znovu prolomena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský rubl zůstává pod tlakem. Americký dolar v úterý poprvé od srpna překročil psychologicky důležitou hranici 100 RUB/USD. Předchozí prolomení této hranice v polovině srpna přinutilo ruskou centrální banku k nouzovým opatřením na podporu domácí měny.

Foto: Hildenbrand Karl-Josef, ČTK

Ruský rubl

Článek

Rubl je letos zatížen odlivem deviz a zmenšujícím se přebytkem běžného účtu platební bilance země, napsala agentura Reuters.

Poslední propad rublu na trojciferná čísla v srpnu vedlo ruskou centrální banku k nouzovému zvýšení sazby o 3,5 procentního bodu na 12 procent, úřady tehdy hovořily o znovuzavedení kontrol, které by měnu podpořily. V září pak banka přikročila k dalšímu zvýšení na 13 procent.

Dolar se v úterý vůči rublu vyšplhal až na 100,26 RUB/USD. Později však o část zisků přišel a pohyboval se mírně pod 100 RUB/USD.

Volný pád rublu pokračuje. Americký dolar překonal psychologickou hranici

Zahraniční

„Ruská měna má tendenci být na začátku každého měsíce pod tlakem poté, co ztratila podporu příznivého zdaňovacího období na konci měsíce, kdy vývozci obvykle převádějí devizové výnosy, aby pokryli místní závazky,“ napsala Reuters.

Agentura připomněla, že se centrální banka stala v srpnu terčem ostré kritiky ze strany ekonomického poradce prezidenta Vladimira Putina poté, co dolar vystoupil až na 101,75 RUB/USD. Analytici oslovení agenturou očekávají, že centrální banka, která se rovněž potýká s inflačními tlaky, na svém příštím plánovaném zasedání 27. října opět zpřísní měnovou politiku.

Rubl od zahájení ruské invaze na Ukrajinu prochází značnými výkyvy. Loni v březnu, tedy krátce po začátku invaze, se dolar vůči rublu vyšplhal až na rekordních 120 RUB/USD. Později však výrazně zpevnil, a to díky růstu exportních příjmů a omezením pro pohyb kapitálu, která Moskva zavedla. Loni v červnu tak dolar sestoupil pod 60 RUB/USD. Letos dolar oslabuje kvůli kombinaci poklesu ruského exportu, na který mají negativní vliv západní sankce, a oživení importu, napsala agentura Reuters.

Kdo je žena, která čaruje s rublem

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám