Hlavní obsah

V domě byl roky ukrytý milion centů. Rodina teď neví, co s nimi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když Američan John Reyes s manželkou vyklízeli dům po jejím otci, narazili na nečekaný nález. V domě byly ukryté pytle se zhruba milionem starých jednocentových mincí. Místo radosti z nečekaného bohatství však rodinu čekaly vcelku vleklé a velké komplikace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Realitní makléř John Reyes žije s rodinou v Ontariu, ale před několika měsíci se i s manželkou vypravil do Los Angeles vyklidit dům po svém tchánovi Fritzovi.

Ten přišel do Ameriky z Německa a se svým bratrem žil v domě ze začátku minulého století. Fritz však před časem zemřel, jeho bratr se odstěhoval, a tak museli záležitosti s domem John a jeho žena vypořádat.

Spoustu času i práce si vyžádalo i samotné vyklízení. Protože oba staří pánové byli podle všeho velmi spořiví, byl dům, jenž svého času sloužil i jako ubytovací zařízení, plný nejrůznějších věcí.

Největší překvapení však čekalo v malém úzkém prostoru, kde byla natěsnána spousta bankovních pytlů se starými měděnými jednocentovými mincemi.

„Několik těch bank už ani neexistuje,“ přiblížil John skutečnost, že některé pytle tam musely ležet již opravdu dost dlouho.

Začali je tedy vytahovat ven, ale pořád nebyli na konci. Prostým zvážením se ukázalo, že mincí bude něco přes milion. Musely je odvézt dva vozy a oba byly na limitu přetížení.

Rodina ani po několika měsících třídění a rozborů, zda jsou skutečně měděné, neví, co si s mincemi počít.

Banky je nechtějí a argumentují tím, že na tak velké množství mincí nemají dostatečné prostory. Lze je odevzdat specializované firmě, ale té zase Reyesovi nechtějí dát osmiprocentní poplatek.

Poklad za všechny peníze

Ostatně nejistá je i cena tohoto nálezu. Ta se může pohybovat od 10 tisíc dolarů (221 tisíc korun), což je jejich nominální hodnota, až po téměř neomezenou částku. Je totiž možné, že mezi nimi jsou i vzácné kusy, které mohou mít mezi numismatiky cenu i stovky tisíc dolarů.

Rayesovi nakonec celý „poklad“ nabídli prostřednictvím prodejní aplikace za 25 tisíc dolarů (552 tisíc korun) s tím, že jde o jedinečnou sbírku.

Přinejmenším tedy z hlediska její velikosti. Pár zájemců se sice údajně ozvalo, ale žádný si nechtěl podle serveru Fox News odebrat kolekci celou.

Zloději ve Filadelfii ukradli ze zaparkovaného nákladního auta dva miliony deseticentů

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám