Hlavní obsah

Euro kleslo vůči dolaru na dvacetileté minimum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Euro se vůči dolaru v pondělí propadlo na nové dvacetileté dno, když kurz klesl pod hranici 0,99 dolaru. Stalo se tak poté, co Rusko zastavilo dodávky plynu do Evropy přes plynovod Nord Stream 1, uvedla agentura Reuters s tím, že euro je v posledních měsících na ceny plynu značně navázané.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Evropa se sice snaží zbavit závislostí na ruských dodávkách a vytvořit si dostatečné zásoby plynu na zimu, investoři však počítají s tím, že zásah v podobě vypnutého Nord Streamu 1 bude do její ekonomiky obrovský.

I proto měna, kterou používá 19 členských zemí Evropské unie, v pondělí ráno v jednu chvíli klesla na hodnotu 0,9876 dolaru, což je nejnižší úroveň od roku 2002. Později se euro zotavilo na hodnotu 0,9939 dolaru.

„Toky plynu byly omezeny ještě více, než se očekávalo,“ řekl analytik americké banky Goldman Sachs Michael Cahill. „Nyní očekáváme, že euro klesne dále pod paritu (0,97 dolaru) a na této úrovni zůstane dalších šest měsíců,“ dodal.

Cena plynu prudce vystřelila téměř o 30 procent

Ekonomika

Další směřování kurzu eura ovlivní také Evropská centrální banka (ECB), která by podle odhadů analytiků měla na čtvrtečním měnovém zasedání zvýšit úrokové sazby o 75 bazických bodů, aby pomohla zkrotit rostoucí inflaci v eurozóně.

Představitelé ECB navíc budou chtít, aby se euro stabilizovalo poté, co za poslední tři měsíce ztratilo přibližně osm procent své hodnoty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám