Hlavní obsah

Banka JPMorgan při transakcích v Evropě využije vlastní digitální mince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z největších investičních bank na světě JPMorgan se rozhodla spustit pro své klienty platby ve vlastní digitální měně JMP Coin místo v eurech. V minulém týdnu se uskutečnila první taková platba. Upozornila na to agentura Bloomberg.

Foto: Mike Segar, Reuters

Centrála JP Morgan Chase & Co v New Yorku

Článek

Firma má již několik let vlastní token založený na blockchainu zvaný JPM Coin, který je vázán k americkému dolaru v poměru 1:1. „Až do této chvíle byl však využíván čistě interně a v rámci plateb vypořádal přibližně 300 miliard dolarů. Nyní však rozšiřuje přístup k tokenu a umožňuje klientům provádět platby v síti,“ přiblížil situaci na trhu Simon Peters, analytik trhů eToro.

Jedna z největších investičních bank na světě s ním nyní navíc míří i na evropský trh, protože nově mohou být digitálními mincemi nahrazeny platby v eurech.

První, kdo s pomocí digitálních mincí JPM Coin zúčtoval v eurech platbu, byla podle agentury Bloomberg německá společnost Siemens AG. Výše transakce však nebyla upřesněna.

Omezte kryptoměny jako hazard, navrhují Britové

Internet a PC

„Rozšíření programu společnosti JPMorgan poukazuje na úspěšnou inovaci blockchainu v různých možnostech finanční infrastruktury. Jedná se o jednu ze skutečně rostoucích oblastí kryptografie v roce 2023, protože institucionální a dlouhodobě působící firmy vidí výhody využití blockchainu k provádění finančních aktivit,“ doplnil Peters.

Server Decrypt upřesnil, že pro běžné uživatele není JPM Coin určen a takovéto využití se pro něj ani neplánuje. JPM Coin je k dispozici pouze svým institucionálním klientům a pouze pro vypořádání plateb.

Digitální peníze centrálních bank

Banky a další společnosti zkoumají způsoby, jak využít technologii blockchainu jako součást svého podnikání. Mezinárodní měnový fond (MMF) dokonce již pracuje na vlastní platformě pro digitální měny.

Digitální peníze centrálních bank jsou označovány zkratkou CBDC podle anglického „central bank digital currencies“.

O vzniku nové digitální platformy, kterou by využívaly všechny centrální banky, se rozpovídala výkonná ředitelka MMF Kristalina Georgievová před týdnem na konferenci v Maroku. „Potřebujeme interoperabilitu. Pro efektivnější a spravedlivější transakce potřebujeme systémy, které propojují jednotlivé země,“ konstatovala výkonná ředitelka MMF.

Alternativa ke kryptoměnám. Vzniká globální platforma pro digitální měny centrálních bank

Internet a PC

Snížení nákladů na převody peněz

„CBDC by neměly být roztříštěnými národními návrhy. Z tohoto důvodu MMF pracuje na konceptu globální platformy CBDC,“ obhajovala vznik nové globální platformy Georgievová.

Aktuálně zkoumá možnost CBDC 114 centrálních bank, z nichž přibližně deset se podle Georgievové blíží k cíli. Avšak pokud země vyvíjejí CBDC pouze pro vnitrostátní použití, jejich kapacity nejsou podle ní využívány plně.

Podle šéfky měnového fondu by CBDC mohly také podpořit finanční začlenění a snížit náklady na převody peněz. Průměrné náklady na převod peněz činí 6,3 procenta, což ročně představuje zhruba 44 miliard USD (957,4 miliardy Kč).

Kryptoměny a CBDC

Digitální peníze centrálních bank jsou označovány zkratkou CBDC podle anglického „central bank digital currencies“. CBDC se často označuje za alternativu ke kryptoměnám. Hlavní rozdíl ale spočívá v tom, že CBDC jsou pod kontrolou centrální banky, zatímco kryptoměny jsou téměř vždy decentralizované. Kryptoměny – jako například bitcoin – jsou tedy navrženy tak, aby byly mimo kontrolu jednotlivých subjektů.

„CBDC tak ve své podstatě rozšiřují přístup k bezhotovostním penězům centrálních bank. Ten mají nyní v zásadě jen obchodní banky, a to v podobě peněz na účtech u centrální banky. V případě emise univerzální CBDC by jej získaly i další subjekty (např. občané a firmy, pozn. red.),“ uvedla Česká národní banka (ČNB).

Digitální měny centrálních bank tedy půjde využít k placení i spoření. „CBDC tedy představují novou, digitální formu peněz emitovaných centrální bankou a stejně jako současné hotovostní peníze je lze využít jako prostředek směny i jako uchovatele hodnoty,“ stojí v prohlášení ČNB.

Bankovní rada ČNB však dosud nepřijala žádné rozhodnutí ve věci případné emise českých CBDC. Byla vytvořena pouze pracovní skupina, která celou problematiku okolo CBDC sleduje a analyzuje. Ve skupině jsou zastoupeny všechny relevantní útvary ČNB.

Kryptoměnami zaplatíme snadno ve většině obchodů, plánuje Mastercard

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám