Hlavní obsah

Britská libra se propadla vůči dolaru na rekordní minimum. Kvůli chystanému snižování daní

Britská libra se při pondělním obchodování v Asii propadla na rekordní minimum vůči dolaru. Obchodníci prodávají libru kvůli obavám, jaký dopad bude mít nový ekonomický plán vlády na britské finance. Kabinet se chystá rapidně snižovat daně. Pokles kurzu libry pomohl americkému dolaru považovanému za bezpečnou investici, dostat se na další dvacetileté maximum vůči koši hlavních světových měn.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Libra se propadla až o téměř pět procent na dosavadní minimum 1,0327 USD. Později se stabilizovala a obchodovala se kolem 1,06 USD se ztrátou 2,1 procenta.

V pátek, kdy britský ministr financí Kwasi Kwarteng představil největší snížení daní od roku 1972, libra klesla o 3,6 procenta. Investoři se obávají, že fiskální stimuly vyvolají zadlužení země na nedostupnou úroveň a dál podpoří inflaci.

Dolarový index poprvé od května 2002 vystoupil na 114,58 bodu. Později část ztrát smazal a nyní se obchoduje kolem 113,8 bodu, připisuje si tak asi půl procenta.

Euro se dotklo nového dvacetiletého minima vůči dolaru 0,9528 USD, zejména kvůli rostoucím obavám z recese. Energetická krize se před zimou v souvislosti s eskalací války na Ukrajině rozšiřuje. Po víkendových volbách v Itálii pak bude mít v parlamentu většinu aliance pravicových stran.

Euro je vůči dolaru nejníž za 20 let

Ekonomika

Dolar se dál zotavoval vůči japonskému jenu po překvapivé měnové intervenci japonských úřadů v minulém týdnu. Investoři se opět zaměřili na kontrast mezi postojem americké centrální banky (Fed), která zvyšuje úrokové sazby, a japonské centrální banky, která zůstává u masivních stimulačních opatření.

Kolem 08:30 SELČ euro vůči dolaru odepisovalo 0,3 procenta na 0,9656 USD. Dolar k jenu vykazoval naopak růst o 0,3 procenta na 143,78 jenu. Euro vůči jenu ztrácelo 0,1 procenta na 138,78 jenu.

Libra byla pod tlakem už poté, co britská centrální banka minulý týden rozhodla o zvýšení úroků jen o 0,5 procentního bodu, zatímco Fed zvýšil základní sazby o 0,75 procentního bodu. K negativní náladě vůči libře přispívají také obavy z inflace v Británii, rekordně nízká spotřebitelská důvěra a známky poklesu výrobního sektoru i sektoru služeb.

Podle analytiků nyní existuje zhruba 60procentní pravděpodobnost, že se kurz libry k dolaru do konce roku dostane na paritu, upozornila agentura Bloomberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám