Hlavní obsah

Peníze na dovolenou vyměňte co nejdřív. Koruna oslabí, shodli se analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří si chtějí vyměnit větší částku na letní dovolenou, by tak měli učinit už nyní. V průběhu prvního pololetí totiž podle analytiků česká měna oslabí, když bude atakovat hranici 25 korun za euro. Případný růst ji může čekat až v dalším pololetí. Nyní je kurz 24,68 koruny za euro.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pokud vyjdu z předpokladu, že koruna má v období stagnace či poklesu tuzemské ekonomiky většinou tendenci oslabovat nebo minimálně neposilovat, tak se pro první polovinu letošního roku rýsuje obchodování koruny na slabších hodnotách,“ řekl Miroslav Novák ze společnosti Akcenta CZ.

Reálné je podle něj oslabení koruny k výše zmíněné hladině 25 Kč/EUR a v případě déle utlumené tuzemské ekonomiky výrazně nad ni. A důvody? „Čísla z domácí ekonomiky zůstávají tristní, spotřebitele zatím pesimismus neopouští a k brzkému oživení tuzemské ekonomiky zůstávám rovněž skeptický. Vnější prostředí, hlavně Německo, zatím taky nijak optimisticky nevypadá,“ dodal.

Do důchodu po 65? Zdraví to neumožní, varuje ministerstvo zdravotnictví

Ekonomika

Podobně se vyjádřil i analytik ČSOB Dominik Rusinko. „Předpokládám, že v prvním poletí letošního roku převládnou na korunovém trhu prodejní tlaky,“ odůvodnil svůj odhad. Hlavním zdrojem těchto tlaků bude zužující se úrokový diferenciál (procentní rozpětí mezi úrokovými sazbami dvou měn) mezi korunou a eurem a dolarem.

Zvrat v půlce roku

Ve druhém pololetí ale přece jen česká měna může posílit. „K návratu k hladině 24,50 Kč za euro by mohlo dojít za předpokladu, že se začne zlepšovat kondice české ekonomiky i vnějšího prostředí,“ uvedl Novák. Návrat ke 24,50 koruny pak očekává i Rusinko.

O něco skeptičtější je Jaromír Gec z Komerční banky, ale i on očekává do konce roku návrat k 24,65 koruny za euro. Přispět by k tomu mělo oživení domácí ekonomiky i zahraniční poptávky. „Tempo tohoto posilování by však mělo být pouze pozvolné, jelikož úrokový diferenciál se podle nás dále zúží,“ dodal.

Nejoptimističtější výhled na závěr roku pak nabízí Vratislav Zámiš z Raiffeisenbank. „Do jeho konce vidíme prostor pro posílení k hranici okolo 24,20 korun za euro,“ predikuje.

Vliv na kurz

Kurz koruny v letošním roce přitom ovlivní několik faktorů. Jednak je to snižování sazeb České národní banky a vedle toho i očekávaný restart tuzemského průmyslu a exportu. Už v prosinci přitom centrální bankéři snížili reposazbu ze 7,00 na 6,75 procenta. „Zatímco v prvním případě je možné mít jasnější představu, situaci v tuzemském největším odvětví lze odhadovat jen stěží. Nynější optimismus stojí spíše na víře, že hůř už být nemůže, nicméně nové zakázky jsou stále ještě v nedohlednu,“ řekl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

„Nikdy samozřejmě nelze vyloučit velmi negativní externí šok. Tím by v letošním roce mohlo být například opakování dluhové krize eurozóny z období 2010–2012,“ dodal Novák s tím, že teprve letos na ekonomické subjekty v eurozóně plně dopadnou vysoké úrokové sazby Evropské centrální banky.

„Opravdu zásadním milníkem by pro korunu samozřejmě bylo to, pokud by vláda rozhodla od příštího roku zapojit korunu do kurzového mechanismu ERM II,“ dodal. To je příprava na přijetí eura a v jeho rámci dochází k fixování měn na euro v rámci fluktuačního pásma.

Otázka přijetí eura štěpí koalici

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám