Hlavní obsah

Nafta ještě o trochu zlevní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Topná sezona končí a s ní i zvýšená poptávka po naftě. Toto palivo je tak v současnosti levnější než Natural 95 a nějakou dobu to tak zůstane. Ceny nafty budou totiž nadále mírně klesat, u benzinu se očekává stagnace cen.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Od začátku března klesla cena nafty o více než třicet haléřů za litr. Je to dáno klesající velkoobchodní marží na evropském trhu,“ řekl Novinkám analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Nafta se podle společnosti CCS v neděli prodávala v průměru za 38,33 koruny za litr, Natural 95 stál 38,36 Kč.

Výhled je podle Tomčiaka příznivý zejména u nafty. Ta by měla během týdne zlevnit o dalších patnáct haléřů za litr. U benzinu očekává v příštích dnech stagnaci cen.

Je to dáno klesající velkoobchodní marží na evropském trhu
Boris Tomčiak, Finlord

Pro vývoj cen pohonných hmot je příznivé posílení koruny vůči dolaru asi o třicet haléřů za poslední dva týdny. Dolar se podle webu Kurzy.cz aktuálně prodává za 23,11 Kč. Cena severomořské ropy Brent ale roste. Počátkem března stál barel 82 dolarů, teď to je už 86 dolarů.

„Dalo se to čekat s tím, jak šlape ekonomika Spojených států a je poptávka v Číně,“ sdělil Novinkám analytik společnosti XTB Jiří Tyleček.

Dopad je podle něj vidět hlavně u benzinu, kde jsou marže rafinerií nejvýše za poslední měsíce. Předpokládá, že benzin v následujících týdnech podraží. „Je vidět, že rafinerie mají problémy s nedostatečnou kapacitou,“ poznamenal Tyleček.

V dlouhodobějším měřítku neočekává zlevňování pohonných hmot, protože členské země ropného kartelu OPEC budou nejméně do června omezovat těžbu. Na druhou stranu dojde k mírnému poklesu velkoobchodních marží a posílení koruny vůči dolaru, které by měly vliv ropy korigovat.

IEA: Růst poptávky po ropě zvolňuje, hlavně kvůli slabší spotřebě v Číně

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám