Hlavní obsah

Sázka, která nevyšla. Salvador míří po zavedení bitcoinu k bankrotu

San Salvador

Ve středu uplynul rok od doby, kdy byl v Salvadoru zaveden bitcoin jako oficiální platidlo. Tato středoamerická země tak vsadila na kryptoměny jako první na světě. Zatím nic ale bohužel nenasvědčuje tomu, že by to byl krok správným směrem. Chudá země totiž ještě více zchudla. A podle některých zahraničních médií míří k bankrotu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu (ilustrační foto)

Článek

Salvador byl vůbec první zemí na světě, kde je nějaká kryptoměna považována za oficiální měnu. Obyvatelé mohou využívat speciální digitální peněženku Chivo, do které se přihlásí prostřednictvím svých chytrých telefonů s pomocí národního ID.

Aby země lidi skutečně nalákala k používání bitcoinu, rozdala všem uživatelům aplikace při prvním aktivování tuto kryptoměnu ve výši zhruba 30 dolarů (745 Kč). Připomeňme, že to bylo v době, kdy minimální mzda v zemi činila 365 dolarů, tedy zhruba devět tisíc korun.

Není divu, že o kryptoměny byl v zemi zprvu velký zájem – digitální peněženku si nainstalovala polovina obyvatel. Záhy se ale ukázalo, že některé platby neprobíhají korektně a že vláda není schopna zajistit ani bezpečnost – s nejrůznějšími podvody zacílenými na peněženky obyvatel se doslova roztrhl pytel. Problémem byly i nefunkční bankomaty, kdy lidé nemohli směnit bitcoiny za dolary.

Tisíce lidí vyrazily v Salvadoru na protesty proti bitcoinu a prezidentovi

Internet a PC

I proto se v zemi opakovaně konaly velké demonstrace, na nichž se lidé nezdráhali demolovat vše, co jim přišlo pod ruku – svoji frustraci si vybíjeli na výlohách obchodů i bankomatech.

Server El País Financiero už letos v květnu upozornil, že po vybrání vstupního poplatku přestala většina uživatelů peněženku Chivo zcela používat. Redaktoři se odvolávali na údaje centrální banky Salvadoru, podle které kryptoměny nevyužívá 61 % lidí, kteří si peněženku nainstalovali.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Demonstranti protestují proti bitcoinu v San Salvadoru.

„Nejvíc cool diktátor na světě“

Vstupní náklady na zavedení bitcoinu jako zákonného platidla přitom byly obrovské. Tamní vláda musela vyčlenit v přepočtu zhruba 3,5 miliardy korun na to, aby se kryptoměna dala skutečně používat. Hlavním prosazovatelem bitcoinu v zemi byl přitom prezident Salvadoru Nayib Bukele, který sám sebe označil na Twitteru za „nejvíc cool diktátora na světě“.

„Jako všechny inovace projde i bitcoin v Salvadoru cestou učení. Každá cesta do budoucnosti je taková, a ne všeho se dosáhne za den nebo za měsíc,“ prohlásil krátce po zavedení nového platidla v zemi Bukele na Twitteru.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Nayib Bukele

Právě on v prvních měsících vyzdvihoval na svém twitterovém účtu bitcoin až do nebes, a to klidně i několikrát týdně. V posledních měsících se ale k němu již prakticky vůbec nevyjadřuje.

Svůj podíl na tom jistě má také velký pokles kurzu. V době, kdy Salvador bitcoin zaváděl, měla totiž jedna virtuální mince hodnotu 1 072 750 Kč. Letos na přelomu jara a léta však přišel propad až na méně než půl milionu, aktuálně se nejznámější kryptoměna na světě obchoduje za 467 040 Kč.

Loni v září vlastnil Salvador 400 bitcoinů. Během roku ale postupně přikupoval, podle odhadů serveru Coinquora jich tak nyní drží již více než 2000. Vzhledem k poklesu kurzu ale takový balík virtuálních mincí nijak dramaticky vyšší hodnotu nemá.

Cesta k bankrotu

Členové výkonné rady Mezinárodního měnového fondu (MMF) opakovaně Salvador před použitím bitcoinu varovali. Vyzvali úřady, aby „zúžily působnost zákona o bitcoinech tak, že odstraní status bitcoinu jako zákonného platidla“.

„Pro bitcoin je typická vysoká cenová kolísavost. Jeho použití jako zákonného platidla tedy přináší značná rizika v oblasti ochrany spotřebitelů, finanční integrity a finanční stability,“ stojí v prohlášení MMF.

Doporučení fondu je tedy jasné. „Kvůli všem zmiňovaným rizikům by se bitcoin neměl používat jako zákonné platidlo,“ doporučil MMF. V opačném případě prý hrozí, že v této chudé latinskoamerické zemi bude vyvolána nestabilita a inflace.

Na to upozornil již letos v červnu také server Fortune, podle kterého směřuje země k bankrotu. Současný stav financí totiž s 48% pravděpodobností neumožní zemi splatit v roce 2023 svůj státní dluh. Jde o dluhopisy v hodnotě 800 milionů dolarů (19,9 miliardy korun), které mají splatnost v lednu příštího roku.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám