Hlavní obsah

Kreml: Žádné mírové rozhovory s Ukrajinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro mírová vyjednávání s Ukrajinou momentálně neexistují žádné předpoklady. V sobotu to při setkání s novináři v Moskvě prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Dodal, že Kyjev si sám taková vyjednávání zakázal, dokud Rusko povede prezident Vladimir Putin.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

„Zatím v tuto chvíli neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni znají odmítavý postoj Ukrajiny. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl podle ruské tiskové agentury TASS mluvčí Kremlu. Termínem „speciální vojenská operace“ označuje Rusko svou agresi vůči sousední zemi započatou v únoru 2022.

Peskov narážel na předloňský dekret ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který zakazuje jakákoli vyjednávání s Ruskem. Dokument ale nechává otevřenou možnost pro jednání s jinou hlavou ruského státu než s Putinem.

Peskov zdůraznil, že postoj Putina je „dobře známý“. „Naposledy o tom mluvil během dubnového rozhovoru s (běloruským prezidentem Alexandrem) Lukašenkem,“ připomněl mluvčí s tím, že postoj Moskvy je „konzistentní“.

Mluvčí své výroky pronesl v odpovědi na otázku, zda by základem budoucí mírové smlouvy mohl být návrh dohody vypracovaný vyjednavači obou stran v Istanbulu před dvěma lety. Peskov k tomu dodal, že dokument byl tehdy „fakticky parafován“, ale že Kyjev kvůli „přímému nátlaku Londýna odmítl dotáhnout smlouvu do konce“.

„Všichni si dobře uvědomují, že dokument byl skutečně parafován, a všichni také dobře vědí ze slov jednoho účastníka těchto jednání z ukrajinské strany, jaký byl přesný důvod odmítnutí Ukrajinců v nich dále pokračovat,“ řekl dále Peskov. „Byl to přímý tlak z Londýna,“ dodal.

Rusko v chystané dohodě z Istanbulu, z níž v sobotu citoval německý deník Die Welt, mj. požadovalo, aby se Ukrajina zavázala k neutralitě, zřekla se vstupu do NATO, omezila velikost svých ozbrojených sil a uznala ruštinu jako druhý úřední jazyk.

Kyjev přerušil tehdejší rozhovory s Ruskem, když po ústupu ruských vojsk od Kyjeva na jaře 2022 vyšly najevo masové vraždy, kterých se za krátké okupace ruští vojáci v okolí ukrajinské metropole dopustili.

Ukrajina a Rusko měly před dvěma lety mírovou dohodu na dosah

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám