Hlavní obsah

Zavírání hranic? Směšné, tvrdí hlavní epidemiolog Švédska

Novinky,

Zavírání hranic nemá podle hlavního architekta kontroverzní švédské „ležérní” strategie v boji s novým typem koronaviru smysl. V rozhovoru pro prestižní vědecký časopis Nature tento státní epidemiolog doslova uvedl, že je to „směšné”, když je nemoc covid-19 v každé evropské zemi. Dále vysvětloval, proč k šíření SARS-CoV-2 ve Švédsku přistupují jinak.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell

Článek

Švédové i přes výtky ze zahraničí či od některých vlastních vědců razí značně odlišnou strategii než většina Evropy. Sice například zastavili fotbalovou a hokejovou ligu a uzavřeli univerzitní budovy, avšak restaurace, bary, kina, tělocvičny a obchody zůstávají otevřené. Do 16 let věku mohou navíc děti chodit nadále do školy.

Platí také zákaz shromáždění nad 50 lidí nebo zákaz návštěv pečovatelských domů. Zapovězeny jsou rovněž jiné než nezbytné cesty do Švédska ze zemí mimo Evropskou unii. V současné době navíc pracuje asi 50 procent švédské pracovní síly z domova.

Švédské zákony o přenosných onemocněních jsou založeny na dobrovolných opatřeních.
Anders Tegnell

Spoléhá se ale zejména na to, že se lidé sami od sebe budou v maximální míře vyhýbat bezprostřednímu kontaktu. Dobrovolnost zdůrazňoval v rozhovoru pro Nature i sám Tegnell – tamní autority tedy do značné míry spoléhají na vyspělost místní populace, práci z domova, pečlivou osobní hygienu a cestování, jen když je to nezbytné.

Kritický text vědců kvůli rostoucím počtům úmrtí

Tegnellův tým ze švédského Úřadu pro veřejné zdraví, poradního orgánu vlády premiéra Stefana Löfvena v době koronavirové pandemie, se musí vypořádat i s nedávným dopisem 22 švédských vědeckých kapacit zveřejněným v tamním deníku Dagens Nyheter, podle kterého vláda selhala.

Ve svém příspěvku poukazovali zejména na výrazně vyšší počet úmrtí na milion obyvatel v porovnání třeba s Dánskem nebo Norskem, kde jsou opatření striktnější. Aktuální švédská čísla opět narostla, nyní evidují přes 16 tisíc případů nákazy virem SARS-CoV-2 a zhruba 1940 úmrtí, což je 192 obětí na milion obyvatel. Ještě na samém počátku tohoto týdne to bylo kolem 150.

Švédsko na cestě za kolektivní imunitou počítá mrtvé

Evropa

Počty úmrtí na covid-19 ve Švédsku v posledních dnech rostou po desítkách za den, přičemž jich opakovaně bylo i hodně přes stovku, nyní již více než 170.

Tegnell však stále věří, že jsou na správné cestě a vytvoření tzv. kolektivní imunity, které se prý hlavně ve Stockholmu, epicentru nákazy v zemi, už blíží, přinese v budoucnu ovoce. Kolektivní či „stádní” imunita je stav, kdy bude mít po překonání nákazy imunitu vůči viru tolik lidí, že se prakticky přestane šířit.

„Podle našich modelů v Úřadu pro veřejné zdraví už pozorujeme ve Stockholmu tolik imunních lidí, že to začíná mít vliv na šíření infekce. Naše speciální matematické modely předpokládají dosažení tamní hromadné imunity někdy v květnu,” dodal.

Kolektivní imunita se projeví v květnu, slibuje Švédům epidemiolog. Mrtvých zatím přibývá

Koronavirus

Novinky nabízejí úryvek z jeho rozhovoru pro Nature.

Můžete vysvětlit švédský přístup ke kontrole koronaviru?
Domnívám se, že se poněkud přeceňuje, jak jedinečný náš přístup je. Stejně jako v mnoha jiných zemích se snažíme křivku vyrovnat a co nejvíce zpomalit šíření koronaviru - v opačném případě by systém zdravotní péče a vůbec společnost byly vystaveny riziku kolapsu.
Toto není onemocnění, které lze zastavit nebo vymýtit - alespoň do doby, než bude vytvořena funkční vakcína. Musíme najít dlouhodobá řešení, která udržují přenos infekce na odpovídající úrovni. Každá země se snaží, aby se lidé drželi od sebe, aplikovali opatření, která máme, a zároveň dodržovali i určité specifické tradice. A proto jsme nakonec udělali některé věci trochu jinak.
Švédské zákony o přenosných onemocněních jsou většinou založeny na dobrovolných opatřeních - na individuální odpovědnosti. Jasně se v nich uvádí, že občan je odpovědný za to, aby nešířil chorobu. To je základ, ze kterého jsme vycházeli, protože ve Švédsku není moc zákonných možností uzavřít města podle současných zákonů. O karanténě lze uvažovat pro lidi nebo malé oblasti, jako je škola nebo hotel. Ale legálně nemůžeme uzavřít geografickou oblast.
Uzavření hranic je podle mého názoru směšné, protože covid-19 je nyní v každé evropské zemi. Máme větší obavy z pohybu uvnitř Švédska. Nepotřebujeme vše uzavírat úplně, protože by to bylo kontraproduktivní.
Co říkáte na kritiky, že zbytečně riskujete životy?
Nevěřím, že existuje takové riziko. Náš úřad zveřejnil podrobné modelování podle jednotlivých regionů, které dospělo k mnohem méně pesimistickým závěrům než ostatní vědci, pokud jde o hospitalizace a úmrtí na tisíc infekcí. (...) Ale nikde v Evropě se nepodařilo výrazně zpomalit šíření.
Co byste udělali jinak?
Podcenili jsme problémy v pečovatelských domech. Měli jsme důkladněji kontrolovat dodržování opatření. V domovech pro seniory jsme bohužel zaznamenali velká ohniska šíření nákazy. Vyšetřování stále probíhá, protože musíme zjistit, která doporučení nebyla dodržována a proč.

Podle něj země podcenila jen opatření v pečovatelských domovech. Zdůraznil, že to není vina samotné švédské metody. Vyjádřil se i ke školám - jejich zavření by podle něj mělo smysl pouze v počáteční fázi epidemie. „Navíc je pro psychické a fyzické zdraví mladé generace nezbytná skutečnost, že zůstává aktivní,” dodal.

Zmínil, že bezpříznakoví lidé šíří nemoc covid-19 výrazně méně než ti, kteří symptomy mají. „Každá země každopádně nakonec musí kolektivní imunity dosáhnout,” uzavřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám