Hlavní obsah

Vědci vzkazují švédské vládě: zastavte šílenou ruskou ruletu

Ve Švédsku sílí podle listu Ther Guardian kritika vlády za její laxní přístup k epidemii koronaviru. V zemi je 2526 případu a 44 mrtvých.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Prázdné stockholmské letiště

Článek

V neděli vyzýval premiér Stefan Löfven Švédy k zodpovědnosti za boj s epidemií. Nevyhlásil však žádná nová omezení. Naopak na ně apeloval, ať si dál kupují jídlo v místních restauracích, a podpoří tak podnikání.

Carl Johan Sonesson, politik ze Skåne, tvrdil, že Švédové mají chránit starší a ohrožené lidi, ale jinak mají „konzumovat, jíst venku, bavit se“ a „myslet na malé firmy“.

Jednejme s mírou, nabádá neochvějně ležérní Švédsko

Koronavirus

Vládní strategie zaměřená na získání „kolektivní imunity“ je podle matematika a statistika Marcuse Carlssona z univerzity v Lundu jen „šíleným experimentem s deseti miliony lidí“. „Jsme jediná země na světě, která nedělá vše, aby omezila nákazu. To je ruská ruleta,“ řekl virolog Fredrik Elgh z univerzity v Umeå.

Britští vědci doporučují rok přerušované karantény

Koronavirus

Vědci obecně příliš nedoporučují přístup „zmírňování“ epidemie, tedy izolaci jen starých a nemocných s tím, že si zbytek populace vybuduje proti koronaviru onu kolektivní imunitu. To by podle nich vedlo k příliš velkým ztrátám na životech. Takovou politiku zastávala v boji s koronavirem i Velká Británie, než si to rozmyslela.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám