Hlavní obsah

Velké uvolňování. Učitelka nás nemohla udržet, museli jsme se obejmout, líčila žačka

Právo, ČTK, BBC, red

Česko se v pondělí významně přiblížilo normálnímu stavu z doby před koronavirem. A také na jihu Evropy země pokračovaly v uvolňování restrikcí zavedených proti šíření nákazy.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé k nošení roušek v pondělí přistoupili různě.

Článek

Jde o zatím největší vlnu rozvolňování. Lidé v Česku od pondělí už nemusí nosit venku roušky, pokud si udrží dostatečný odstup, děti na prvním stupni se vrátily do škol a své dveře otevřely i restaurace, kavárny a hospody.

Epidemiologická situace to dovoluje, a tak se pravidla změkčila dříve, než byl původní vládní plán. Původně se s touto fází počítalo až za dva týdny.

Lidé roušky venku hromadně nesundali

Domácí

První návštěvníky v pondělí po více než dvou měsících přivítaly plavecké bazény a akvaparky a lidé konečně mohou zavítat i do interiérů hradů a zámků nebo třeba do vnitřních pavilonů zoologických a botanických zahrad. Sportovci smí trénovat vevnitř i venku, restaurace se otevřely i v nákupních centrech, lidé zase mohou do sauny.

Všude platí zpřísněná hygienická pravidla, která ale radost nezkalila ani dospělým, ani školákům.

„Paní učitelka nás nemohla udržet od sebe, museli jsme se všichni na přivítanou obejmout,“ řekla Právu desetiletá Valerie ze severní Moravy. Na školu se těšila už mnoho týdnů.

Přehledně: Jaká opatření se nově mění

Koronavirus

Podobně jako ve školách se návrat k normálu děje pozvolna. Ne všichni rodiče své ratolesti poslali zpátky do tříd a nemálo lidí se rozhodlo, že ochranné roušky během pohybu v ulicích zatím nesundají.

Režim se však uvolňuje dál. Kadeřníci smějí nově odložit štíty přes obličej, otevřou se další hraniční přechody a více se povolí cestování, provoz obnoví i regionální letiště.

Oddechla si i jižní Evropa

Také jihoevropské země v pondělí pokračovaly v uvolňování restrikcí zavedených v boji proti šíření nového typu koronaviru.

Téměř polovina Španělska, tedy zhruba 22 milionů obyvatel, je od pondělí ve třetí ze čtyř fází uvolňování. Otevřely se tam velké obchody, bazény, kina či divadla a mohou se zde opět konat kulturní akce. Nadále ovšem platí omezení návštěvnosti tak, aby byla dodržena bezpečná vzdálenost, a noční bary a diskotéky zůstávají zavřené.

Otevřely se pláže pro koupání (dosud na nich byly povoleny jen procházky či jogging), i zde však lidé musí dodržovat vzdálenost dva metry a úřady mohou omezit počet návštěvníků. Zbytek země, asi 25 milionů Španělů, je od pondělí ve druhé fázi, takže například obyvatelé Madridu a Barcelony se mohou shlukovat do skupin po deseti a po deseti týdnech znovu posedět na zahrádkách restaurací.

V Barceloně se otevřely hotely, nově s plexiskly na recepcích, značkami na zemi pro dodržování vzdálenosti, ale hoteliéři očekávají minimální návštěvnost, dokud neskončí omezení pohybu pro turisty. Pro domácí by to mělo být za měsíc, kdy skončí fázové uvolňování, pro cizince se má země otevřít v červenci. Španělská vláda také upřesnila, že turisté, kteří přijedou po 1. červenci, už nebudou muset do karantény.

Italský mladík dostal pokutu 400 eur za to, že objal svou přítelkyni

Koronavirus

V celé zemi ale nyní nadále platí omezení pohybu mimo domovskou provincii a povinnost nošení roušek na veřejnosti, pokud nelze dodržet bezpečnou vzdálenost.

V uvolňování v pondělí pokračovala i Itálie, kde se otevřely bazény a posilovny (mimo Lombardii, kde se tak stane od června), návštěvníci se ale kromě jiného musí předem objednat a před vstupem podepsat čestné prohlášení o svém zdravotním stavu.

Řekové znovu otevřeli ostrovy

Řekové si v pondělí po deseti týdnech mohli opět dát jídlo nebo pití v restauraci, kavárně či baru, kde ovšem provozovatelé musí zajistit bezpečnou vzdálenost mezi zákazníky (zhruba jeden metr) a omezit počet lidí u jednoho stolu. Podle tisku nesmějí usazovat hosty dovnitř restaurací, pokud tento prostor nemá otevřenou stěnu ven. Personál musí nosit roušky a často dezinfikovat prostory.

Testování návštěvníků naše slunce nezastíní. Řecko se chystá na spuštění sezony

Koronavirus

Řekové také mohou znovu volně cestovat na místní ostrovy na lodích a přívozech, ale musí dodržovat přísná hygienická opatření a bezpečnou vzdálenost, asi 1,5 metru. Turistická sezona má v Řecku začít 15. června, kdy se otevřou i sezonní ubytování. Celoročně provozované hotely se smějí otevřít už 1. června. Od 1. července slíbila vláda povolit obnovení přímých mezinárodních letů do místních turistických destinací.

Reklama

Výběr článků

Načítám