Hlavní obsah

Lidé roušky venku hromadně nesundali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí můžou lidé chodit po ulicích bez roušky, pokud v jejich bezprostředním okolí nikdo není. Ne všichni tak ovšem učinili a odhadem polovina lidí si ústa i nos stále zakrývá. A to i v ulicích spíše liduprázdných.

Anketa k nošení roušekVideo: Novinky

 
Článek

Další zvolili možnost roušku „na půl žerdi“, mají tedy zakrytá ústa, ovšem volný nos. Podobně ovšem roušku spousta lidí nosila už před uvolněním povinnosti.

Jen menšina lidí neměla v pondělí roušku na ulici vůbec.

„Mám z toho obrovskou radost a je to takto v pořádku, lidé by se měli přestat bát,“ řekla Novinkám jedna z oslovených žen na pražských Vinohradech, která roušku neměla ani na krku.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé k nošení roušek v pondělí přistoupili různě.

Ti, co roušku nasazenou měli, to většinou zdůvodnili tím, že cestují MHD nebo chodí po obchodech a nechce se jim roušku neustále sundávat a nadávat. Další si chtějí chránit dýchací cesty. „Jela jsem z Jižního Města a z tramvaje jdu na úřad, takže na tu chvíli si ji nebudu sundávat. Venku roušku, pokud nepůjdu na autobus nebo do obchodu, nosit nebudu, je to zbytečné,“ řekla další žena, která ochranu obličeje nasazenou měla.

Další mají roušku na krku a nasazují si ji v případě, že míjejí někoho dalšího nebo vstupují například do obchodu nebo do restaurace. „Roušku mám v batohu, kdybych šel do restaurace nebo na úřad,“ řekl Novinkám muž, který v deštivém počasí částečně schoval ústa za šátek.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Lidé v ulicích Olomouce.

Povinnost mít roušku platí dále v prostředcích veřejné dopravy, na úřadech nebo na místech, kde se schází více lidí. Například Pražané ji měli v pondělí ráno nasazenou i na tramvajových zastávkách, i když kolem nich nikdo nebyl.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Cestující v pražské MHD.

Anketa

Odložili jste už venku roušky?
Ano
64,4 %
Ne
35,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27236 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám