Hlavní obsah

V zemích, které vsadily na benevolenci, pandemie koronaviru slábne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina evropských států přijala striktní opatření proti šíření nového typu koronaviru SARS-CoV-2, některé státy šly v boji proti nákaze poměrně benevolentní cestou bez plošných zákazů. Odlišný způsob zvolilo například Švédsko či Dánsko. Navzdory svému liberálnímu přístupu se tyto státy už rychle vracejí do běžného života. Speciálním případem je Bělorusko, které nezavedlo žádná opatření.

Článek

Liberální cestu v boji proti koronaviru zvolilo Švédsko. Obyvatelé měli dodržovat odstupy a hygienická pravidla. Bary, restaurace nebo školy byly až na některá omezení otevřené, zakázané jsou pouze akce nad 50 účastníků. Švédsko hlásí v pondělí 22 317 potvrzených případů nákazy koronavirem a 2679 obětí. Takzvané reprodukční číslo, které udává, na kolik dalších lidí přenese chorobu jeden nakažený, kleslo pod hodnotu jedna. Agentuře DPA to potvrdil hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell. „Znamená to, že pandemie bude pozvolna ustupovat," řekl.

Čína tajila epidemii a hromadila zásoby, tvrdí zpráva amerického ministerstva

Koronavirus

Už od 10. dubna byla podle něj míra reprodukce koronaviru poměrně stabilní a pohybovala se kolem 1,0. Ještě 1. dubna přitom činila 1,40 a před týdnem hodnota reprodukčního čísla činila jen 0,85.

Dánsko bylo jednou z prvních zemí, které zavedly ochranná opatření, stejně rychle je ale opustilo. Už v polovině dubna začalo s obnovou ekonomiky, otevřely se školky a první stupně základních škol. Od 20. dubna fungují kadeřnictví a další malé podniky. Žádné opětovné zrychlení šíření nákazy Dánsko nehlásí.

Covid-19 se po uzdravení nevrací, imunita trvá přes rok, otočil Soul

Koronavirus

„Nejsou žádné náznaky, že by se epidemie covidu-19 zrychlovala,“ uvedl ve vyjádření dánský úřad zodpovědný za ochranu obyvatelstva před infekčními nemocemi. Index nakažlivosti zůstává v zemi menší než jedna. To značí, že je epidemie na ústupu. Země v pondělí hlásila 9523 potvrzených případů nákazy a 484 obětí infekce.

Bělorusko nepřijalo žádná opatření a teď chystá i vojenskou přehlídku

Koronavirus

„Nevidím vůbec žádné známky toho, že by částečné znovuotevření způsobilo větší rozmach nákazy,“ řekl Christian Wejse, vědec z ústavu infekčních chorob na univerzitě v Aarhusu. „Minimálně není žádný náznak toho, že bychom směřovali do další vlny (epidemie). Obávali jsme se toho, ale vůbec to nevidím,“ dodal.

Bělorusko nepřijalo žádná opatření proti šíření nákazy. Tamější prezident Alexandr Lukašenko, který zemi vládne déle než 25 let, pandemii koronaviru popisoval jako „psychózu“ a navrhoval jako prevenci panák vodky a návštěvu sauny. Země nepřijala žádná restriktivní opatření. Hokej v zaplněných stadionech se hrát nepřestal a jako v jediné evropské zemi se tam hrají také nejvyšší fotbalové soutěže mužů i žen.

Ve španělském městečku rozprašovali dezinfekci po pláži. Ekologové zuří

Koronavirus

Jaká je skutečná situace s pandemií koronaviru, nelze zjistit. K pondělnímu ránu země s přibližně 9,5 milionu obyvatel nahlásila 16 705 potvrzených případů nákazy a 99 obětí. Jaký je ovšem index nákazy, ze kterého lze zjistit, zda je infekce na ústupu, to není k dispozici. Bělorusko tento údaj nezveřejnilo.

Lukašenko je ale rozhodnutý uspořádat 9. května v Minsku vojenskou přehlídku k 75. výročí vítězství ve druhé světové válce stůj co stůj. Bez ohledu na pandemii vyvolanou koronavirem a i přesto, že přehlídku kvůli infekci odložil dokonce i ruský prezident Vladimir Putin.

Ve srovnatelně velkém Česku je podle pondělních údajů ministerstva zdravotnictví 7781 potvrzených případů koronaviru a 249 mrtvých. Počet vyléčených se dostal na číslo 3587.

Reklama

Výběr článků

Načítám