Hlavní obsah

Ve španělském městečku rozprašovali dezinfekci po pláži. Ekologové zuří

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlnu kritiky schytala radnice španělského městečka Zahara de los Atunes poté, co nechala místní pláž posprejovat dezinfekcí. Chtěla tak zabránit případnému šíření koronaviru, když po několikatýdenní izolaci mohli začít obyvatelé vycházet opět ven. Podle odborníků ale rozprašování chemikálie silně poškodí ekosystém pláže, píše server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Pláž u městečka Zahara de los Atunes

Článek

O vydezinfikování pláže rozhodl jeden z radních Agustín Conejo. A od organizací zabývajících se ochranou životního prostředí se na něj ihned snesla vlna kritiky. Podle nich rozprašování chemikálie zahubí bezobratlé živočichy, ale ovlivní i páření ptáků nebo rybolov.

Conejo nejprve krok hájil tím, že chtěl ochránit před šířením nákazy obyvatele, kteří se na pláž začnou vracet, zpětně si však uvědomuje, že nešlo o nejšťastnější rozhodnutí. „Uznávám, že to byla chyba. Udělal jsem to ovšem s nejlepšími úmysly,“ uvedl pro server BBC.

Poškodili křehký ekosystém

Chemikálii po pláži rozprašovalo několik traktorů a malých nákladních vozů. Podle Maríi Dolores Iglesiasové, která šéfuje jedné z environmentálních organizací ve španělském regionu Cádiz, kde se městečko nachází, prý jeden z traktorů přejel ptačí hnízdo s vejci. „Nechali zdevastovat celé duny a šli naprosto proti pravidlům. Co udělali, je šílenost, když navíc přihlédneme k tomu, že virus přežívá v lidech, nikoli na pláži,“ nešetřila s kritikou radních Iglesiasová.

Španělská pobočka Greenpeace varovala, že rozprašování chemikálie neovlivní pouze období páření ptactva, ale naruší celý ekosystém, tedy i ryby, protože je jasné, že se chemikálie dostane do moře. „Tohle není jeden z Trumpových výmyslů. Tohle se stalo v Zahara de los Atunes,“ napsala organizace na Twitteru s odkazem na amerického prezidenta, který se nedávno ptal, zda by se lidem nemohla dezinfekce vpravit injekcí přímo do těla.

Úřady provincie krok radnice rovněž zkritizovaly a zvažují, že za něj uloží sankci. Podle Iglesiasové je rozprašování chemikálií možná vhodné pro města a další zastavěné plochy, ale rozhodně ne pro pláže či krajinu obecně.

Trump navrhoval píchat lidem dezinfekci. Teď neví, proč lidé volají, zda se tak mají léčit

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám