Hlavní obsah

Trump hrozí, že WHO nedá peníze. Musí prokázat nezávislost na Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump v souvislosti s koronavirem už několikrát kritizoval Světovou zdravotnickou organizaci (WHO). Nyní jí pohrozil úplným zastavením financování a přehodnocením členství USA.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Aby WHO nepřišla o téměř čtvrtinu svého rozpočtu (příspěvek USA tvoří 22 procent), musí se podle amerického prezidenta zavázat, že do 30 dnů provede „výrazná zlepšení“, a musí také prokázat nezávislost na Číně. USA také tvrdí, že WHO selhala při boji s pandemií a umožnila tak nekontrolovatelné šíření koronaviru.

Není čas na oslavování, připravme se na druhou smrtící vlnu, nabádá šéf evropské WHO

Koronavirus

Americká vláda podle Trumpa nadále jedná o reformách se šéfem WHO Tedrosem Adhanomem Ghebreyesusem. Ten v pondělí podpořil nezávislé vyšetření původu pandemie i počínání jeho organizace v ní a slíbil, že vyšetřování nařídí „v nejbližším vhodném okamžiku“.

Koronavirus do Wu-chanu zavlekl nakažený člověk, ne zvířata, tvrdí studie

Koronavirus

Trump už v polovině dubna dočasně přikázal přerušit americké financování WHO. Organizaci tehdy obvinil z šíření čínských dezinformací o koronavirové nákaze, což Peking odmítá. Přesto dosud do wuchanských laboratoří zahraniční vědce nepustil, ačkoli ostatní státy na Čínu tlačí, aby tak učinila.

Reklama

Výběr článků

Načítám