Hlavní obsah

Koronavirus do Wu-chanu zavlekl nakažený člověk, ne zvířata, tvrdí studie

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wu-chan

Nový typ koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19, se v prosinci začal šířit z tržnice se zvířaty v čínském Wu-chanu. Virus SARS-CoV-2 však podle nové studie dvou čínských vědců nepochází od zvířat. Na tržiště měl koronavirus zavléct již nakažený člověk, uvedl Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Trh ve Wu-chanu

Článek

„Veřejně dostupná genetická data nenasvědčují mezidruhovému přenosu viru na tržišti,“ uvedli molekulární bioložka Alina Čchanová a evoluční biolog Šing Čan, autoři studie.

Vědce překvapilo, že virus byl „předběžně přizpůsoben přenosu na člověka“.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Dvojice vědců ale dodává, že dosud neobjevili žádný důkaz, zda se virus na člověka adaptoval už v tělech netopýrů, nebo zda se šířil po měsíce dříve, než nákaza propukla, nebo zda unikl z laboratoří.

Přesto by se měla prozkoumat možnost, že se koronavirus lidskému hostiteli přizpůsobil právě během testů ve wuchanských laboratořích.

Autoři uvedli, že vzhledem k absenci mezidruhového přenosu na trhu je pravděpodobné, že nákazu na tržiště zavlekl již nakažený člověk.

Pusťte nás do té laboratoře ve Wu-chanu, tlačí Američané na Čínu

Koronavirus

Studie čínských vědců pravděpodobně ještě více podnítí Spojené státy a další země, které na Čínu naléhají, aby umožnila kontrolu virologické laboratoře ve Wu-chanu, kterou někteří označují za původce nákazy koronavirem, jenž způsobuje plicní nemoc covid-19.

„Musíme se dozvědět, odkud se virus začal šířit, proč jsme zprvu slýchávali, že nedošlo k lidskému přenosu, a jakou roli v tom hráli vládnoucí čínští komunisté,“ řekl Daily Mailu Bob Seely, člen britského parlamentního výboru pro zahraniční věci.

Máme důkazy, že virus je z laboratoře, řekl Pompeo. Zda je uměle vytvořený, ale nepotvrdil

Koronavirus

Peking nadále trvá na tom, že virus pochází ze zvířat z trhu Chua-nan z Wu-chanu. Toto tvrzení dříve podpořila i Světová zdravotnická organizace (WHO).

Den po vyjádření WHO bylo sice tržiště se zvířaty uzavřeno a byly odebrány vzorky zvířat. Ani po čtyřech měsících ale Čína nesdílela výsledky testů se zahraničními vědci. Čím dál častěji se tak z ostatních zemí ozývaly hlasy, že Čína úmyslně zakrývá stopy.

S nemocí covid-19 dosud celosvětově muselo bojovat přes 4,6 milionu nakažených lidí, uvádí Univerzita Johnse Hopkinse. Novému typu koronaviru dosud podlehlo přes 312 tisíc lidí. Nejhorší je situace ve Spojených státech, které mají bezmála 1,5 milionu potvrzených případů. Z nemoci se celosvětově dosud zotavilo přes 1,7 milionu lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám