Hlavní obsah

Remdesivir dostal druhý Čech náhodou, od těhotné

Právo, Stáňa Seďová

Dospělý pacient hospitalizovaný ve FN Motol dostal šanci zabojovat o život s pomocí léku Remdesivir jen šťastnou náhodou. Výrobce Gilead Sciences totiž nyní dodá lék pouze v programu soucitu, tedy těhotným ženám a dětem.

Foto: ČTK/AP

Ampule s remdesivirem

Článek

Dávka experimentálního léku byla schválena pro těhotnou pacientku v jiné nemocnici, její stav se ale ještě před jeho dodáním zlepšil. A tak česká pobočka firmy zabojovala a rychle se našel jiný příjemce léku, aby se nemusel vracet.

Ve VFN leží pacientka, která by mohla dostat remdesivir, nemocnice lék zatím nemá

Koronavirus

„V tuto chvíli stále běží program ze soucitu. Takže by se za normálních okolností k dospělému pacientovi nedostal. V případě dospělého pacienta v motolské nemocnici jde o takovou výjimku z výjimky. Lék byl v rámci tohoto programu schválen pro těhotnou pacientku. Ale její stav se rychle zlepšil, takže nakonec nepodepsala informovaný souhlas. Ale tím, že byl už centrálou schválen, chtěli jsme ho tu udržet a nevracet ho. Takže ho dostal pacient z Motola,“ vysvětlil Pavel Březina, zástupce firmy pro ČR a SR.

Lék pacient začal dostávat minulý týden. Mluvčí FN Motol Pavlína Danková popsala, že pacient byl ve „velmi vážném stavu připojen na plicní ventilaci na specializované jednotce pro ventilované pacienty”.

Léčit budou čtyři centra

Přechod na rozšířený program dostupnosti léku ještě v Česku nebyl odstartován. Stále čeká na posouzení Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL).

„Pokud to projde bez připomínek, předá SÚKL odborné stanovisko ministerstvu zdravotnictví, a to rozhodne o použití tohoto neregistrovaného léku v rozšířeném programu. Ale věříme, že se to rozběhne v řádu dní. Sám ústav je velmi proaktivní a popoháněl nás, takže to snad bude co nejdříve,“ popsal následující postup zástupce amerického výrobce.

Remdesivir selhal, tvrdí dokumenty, které omylem zveřejnila WHO

Koronavirus

Dobrou zprávou pro české pacienty je také to, že z původně plánovaných nejprve dvou a pak tří center léčby remdesivirem budou nakonec čtyři.

„K motolské nemocnici a Nemocnici Na Bulovce přibyla ještě Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. V Brně došlo ke změně. Z Fakultní nemocnice Brno se přesune centrum do nemocnice sv. Anny, kde mají hospitalizovaných více pacientů ve vážném stavu. Myslím, že je to velký úspěch vzhledem k naší desetimilionové zemi. Například v Německu s 82 miliony obyvatel jich budou mít deset, takže z toho máme velkou radost,“ řekl Právu Pavel Březina.

Kolik léku dostaneme, není jasné

Ředitel Všeobecné fakultní nemocnice David Feltl mluvil o tom, že čekají na deset dávek remdesiviru. Není ovšem jisté, že takový počet skutečně obdrží.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Remdesiviru je pořád málo, i když vyrábíme stále nový. Poptávka po celém světě je obrovská,“ mírní naděje zástupce firmy Gilead.

Schválí-li resort zdravotnictví léčbu, bude lék dodán do čtyř českých center rovnou od anglického distributora, nikoli přes českou pobočku, aby se k pacientům dostal co nejdříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám