Hlavní obsah

Rakušané otevřeli hranici, policisté urychlili kontroly

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakušané otevřeli v neděli svou hranici i s Českou republikou a nyní kontrolují řidiče už jen namátkově. Přestože Česko tento krok zatím neučinilo, provoz na hraničních přechodech se výrazně zrychlil a v pondělí se netvořily kolony. Je to hlavně proto, že čeští policisté rychleji kontrolují.

Kontroly na jihočeské hranici s RakouskemVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Zatímco v minulém týdnu museli řidiči v Dolním Dvořišti čekat i desítky minut, v pondělí dopoledne projížděli kontrolami na české straně bez čekání.

„Je to i tím, že se kontrola velmi zjednodušila. Nemusíme dávat pendlery do žádné evidence. Lidé, kteří jezdí do příhraničí, předkládají policistům pouze papír s razítkem a datem, kdy začali pendlovat. To trvá jen desítky vteřin. Asi od pátku se na přechodech jezdí plynule,“ sdělil Právu mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Otevření hranic s Rakouskem a Slovenskem bez omezení se blíží

Koronavirus

Pendleři musí nyní podstoupit během měsíce jeden test na nemoc covid-19, který je vyjde asi na 1700 korun. „Původně jsme měli mít test jednou za čtrnáct dní, nyní je to jednou za měsíc. Já mám razítko staré asi čtrnáct dní, takže ještě čekám, protože situace se mění každým dnem, a počítám, že nakonec ušetřím, protože vláda opatření zruší,“ uvedl František Rybák, který pracuje v příhraničí jako stavební dělník. Pondělní průjezd hranic si pochvaloval. „Ve špičkách jsem tady v minulých týdnech čekal i půl hodiny,“ vysvětloval.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Kontrola jednoho řidiče zabrala policistům a vojákům v pondělí v Dolním Dvořišti asi třicet vteřin.

Situace se může začít komplikovat právě po uplynutí jednoho měsíce od doby, kdy začali pendleři znovu za hranice jezdit. V případě, že by neměli doklad o testu, museli by se tito pracovníci vracet nebo počítat se čtrnáctidenní karanténou. Lidé, kteří v příhraničí nepracují a vydají se do Rakouska, musí také při návratu karanténu podstoupit, pokud nemají negativní test.

Virus může posílit stěhování na venkov

Bydlení

„Pokud samozřejmě nemají výjimku, kterou musí doložit na hranicích. To znamená například, když jedou někoho vyzvednout na letiště, mají soudní nebo jiné neodkladné řízení v Rakousku nebo jedou za blízkými příbuznými v neodkladné záležitosti a podobně,“ vysvětloval Matzner.

Dlouhé kolony do Německa

Na dlouhé kolony si v minulých dnech stěžovali i pendleři, kteří míří přes hraniční přechod Strážný do Německa.

„Ve špičkách, to znamená v pátek a v pondělí, se doba čekání může protáhnout až na tři hodiny, protože policisté na české straně skenují občanské průkazy do evidence. Doufám, že i tady se průjezd zrychlí a povinnost testů vláda nakonec zruší,“ sdělil Právu Pavel Hutník ze Strakonic, který pracuje v továrně v Pasově.

Podle Matznera už bylo v pondělí Strážné díky rychlejším kontrolám bez front.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám