Hlavní obsah

Přehledně: Jaká opatření se nově mění

Právo, Novinky, ČTK, Matěj Říha, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V úterý se po necelých třech měsících znovu otevřely všechny hraniční přechody s Rakouskem a Německem. Zároveň skončily stálé kontroly všech cestujících, kteří chtěli hranice překročit, lidé však budou muset mít negativní test na koronavirus. O něco se také opět uvolnila pravidla pro nošení roušek - nebudou ji muset mít plavčíci či řidiči MHD, kadeřníci nemusí mít ochranné štíty.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Obnovené kontroly na hraničních přechodech.

Článek

Otevření hraničních přechodů

Překračovat hranice do Rakouska či Německa na stanovených místech bude nyní možné bez časového omezení.

„S německými a rakouskými kolegy jsme vyjednali, aby podmínky byly podobné i u nich,“ doplnil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Nadále ale bude podle ministerstva vnitra povinné dokládat při vstupu do Česka negativní test na nemoc covid-19 způsobovanou koronavirem. Zároveň zůstává v platnosti opatření neumožňující vstup do Česka turistům.

Za překročení vnitřní hranice mimo místo určené k překračování vnitřních hranic nebo úmyslné vyhnutí se kontrole hrozí pokuta až 50 000 korun. Za nedodržení opatření ministerstva zdravotnictví, například nedodržení podmínky předložit negativní test, nedodržení karantény nebo nezákonný vstup na území, je možné uložit pokutu až milion korun.

Česko otvírá hraniční přechody s Rakouskem a Německem. Test nutný

Domácí

Občané EU na 72 hodin

Vláda také rozhodla, že občané Evropské unie a cizinci, kteří mají přiznané postavení dlouhodobě pobývajícího rezidenta v jiném státě EU, nově mohou maximálně na dobu 72 hodin vstoupit na území Česka.

Také oni ale musejí mít negativní test na koronavirus a přicestovat za účelem ekonomické činnosti nebo návštěvy lidí, k nimž mají prokazatelnou rodinnou vazbu, včetně trvalého partnerského vztahu. Musejí také zároveň doložit adresu, na které se budou zdržovat.

Cizinci z EU s vazbami na Česko budou smět na tři dny přijet

Koronavirus

Znovuotevření letišť

Kromě silničních a železničních hraničních přechodů se v úterý v Česku otevírají také další mezinárodní letiště.

Pro lety v schengenském prostoru budou moci lidé od úterý nově využít letiště v Brně-Tuřanech, Karlových Varech, Ostravě-Mošnově, Pardubicích a Praze-Kbelích. Dosud byla pro mezinárodní lety otevřena pouze pražská Ruzyně.

Další uvolnění ohledně roušek

Po pondělním uvolnění pravidel pro nošení roušek přišla vláda s další úpravou platnou od úterý. Roušky nově nebudou muset při zachování dvoumetrových rozestupů nosit zaměstnanci po dobu, kdy vykonávají práci na jednom místě.

Povinnost nosit ochranný prostředek dýchacích cest nebudou mít také plavčíci, trenéři a instruktoři vykonávající činnost u bazénů a dodržující odstup dvou metrů. Roušky nebudou muset mít ani řidiči vozidel veřejné dopravy, pokud nebudou v přímém kontaktu s cestujícími při jejich odbavení.

Vláda schválila další rozvolnění v nošení roušek, kadeřníci nemusí mít štít

Domácí

Od středy na Slovensko a zpět bez testu 

Od středy by měli mít Češi a Slováci možnost cestovat mezi zeměmi bez nutnosti předložení negativního testu na onemocnění covid-19 a bez karantény, pokud se vrátí zpět do své země do 48 hodin.

Bratislava minulý týden umožnila obyvatelům země pod Tatrami vycestovat na 24 hodin do osmi evropských států, včetně Česka, Rakouska a Maďarska, aniž by po návratu na Slovensko museli nastoupit do karantény nebo předkládat potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus.

Cestovat na Slovensko a zpátky bude možné bez testu

Koronavirus

Dalším milníkem 8. červen

Další uvolnění hraničního režimu má nastat 8. června, kdy zřejmě Česko upustí od testů na covid-19 u lidí, kteří se budou vracet ze států, jež už budou z epidemiologického hlediska nerizikové.

Mluvil o tom minulý týden ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Mezi nerizikovými státy by podle něj byly například Rakousko, Slovensko či Chorvatsko. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) později hovořil také o Řecku a Bulharsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám