Hlavní obsah

Vláda schválila další rozvolnění v nošení roušek, kadeřníci nemusí mít štít

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prah

Roušky nově nebudou muset nosit zaměstnanci, kteří vykonávají práci na jednom místě a pracují ve vzdálenosti dva metry od dalších lidí. Změnu v pondělí schválil kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO). Povinnost už se nebude vztahovat také na plavčíky či trenéry v bazénech nebo řidiče v dopravě. Od úterý také nebudou muset kadeřníci nosit ochranné štíty.

Foto: David Taneček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Roušky nemusí mít zaměstnanci, kteří vykonávají práci na jednom místě a pracují ve vzdálenosti větší než dva metry. Pokud je vzdálenost menší, musí jí mít,” sdělil na tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Stejně tak nemusí mít roušku ani plavčíci, trenéři a instruktoři u bazénů. Musí mít ale od dalších lidí odstup minimálně dva metry. „Roušku nemusí mít ani řidič dopravy, pokud není v kontaktu s cestujícími při jejich odbavení,” dodal Vojtěch.

Lidé roušky venku hromadně nesundali

Domácí

Od úterý také budou moci být také kadeřníci bez ochranného štítu, bude jim stačit pouze rouška.

„Je to na dobrovolné bázi. Doporučujeme, aby roušku měnili každé dvě hodiny,” dodal Vojtěch.

Kadeřníci si zoufají: Se štíty nasazenými přes roušky krvácíme z nosu a omdléváme

Koronavirus

Kadeřnictví patřila mezi služby, po jejichž otevření v době zákazu zákazníci nejvíce volali. Kvůli obrovskému zájmu nyní mnohde pracují i 14 hodin, ale stěžují si, že se to v roušce a za plexisklem prakticky nedá vydržet. Kadeřníkům se štíty také zapařují a dobře přes ně nevidí.

Nošení roušek, respirátorů či šátků bylo v Česku kvůli epidemii nového koronaviru až na výjimky povinné od 19. března.

Od pondělí nemusí lidé nosit roušky venku při dodržení dvoumetrových odstupů. Povinnost nadále platí ve veřejné dopravě, v obchodech, na úřadech, v nemocnicích a dalších vnitřních prostorech.

Reklama

Výběr článků

Načítám