Hlavní obsah

Plošné testování v ČR zatím u ledu. Začít by se mohlo lokálně, třeba i s pomocí zubařů

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) nepředpokládá testování celé populace v České republice na koronavirus. Plošnějšímu schématu testování by podle něj mělo předcházet ověření spolehlivosti antigenních testů v regionech typu Karvinska a Uherskohradišťska. Prymula to uvedl v pondělí po jednání vlády.

Foto: koláž Novinky.cz

Roman Prymula

Článek

Dosud ministr o testování na koronavirus mluvil jako o celoplošném. Mělo být dobrovolné a zdarma a Prymula dříve uvedl, že doufá v účast alespoň šesti milionů lidí. Používat se k němu mají takzvané antigenní testy, tedy levnější, rychlejší, ale méně přesná varianta oproti nyní využívaným testům metodou PCR. Rozšířené a plošné testování na koronavirus Prymula minulý týden v úterý jmenoval jako jeden ze tří pilířů strategie pro další boj s epidemií covidu-19.

V pondělí Prymula uvedl, že plošnější testování by následovalo až po ověření toho, jestli antigenní testy dokážou zachytit dostatečný počet případů nákazy. „Až budeme mít jistotu, že záchytnost v tom modelu je taková, jakou chceme mít, tak bychom šli do plošnějšího schématu s tím, že určitě nepůjdeme do modelu, kdy bychom protestovali kompletně celou populaci,” řekl.

Poslední opatření před lockdownem? Roušky povinně venku i v autě

Koronavirus

Rozdíl mezi antigenními testy a metodou PCR by se měl ověřit v regionech typu Karvinska, Uherskohradišťska a ve třech zařízeních sociální péče ve Středočeském kraji a v Praze, uvedl ministr.

„S nimi to bude detailně probráno, abychom byli schopni to zrealizovat,” doplnil. Uherskohradišťsko patří nyní k regionům, které jsou koronavirem zasažené nejvíce, na Karvinsku byli v létě plošně testováni zaměstnanci těžební firmy OKD, kde se nákaza rozšířila.

Plošné testování na Slovensku: Armáda vytvoří 5000 odběrových míst

Evropa

Zatím není ani jasné, kdo bude testování provádět. Prymula v pondělí uvedl, že diskuse se vedou s praktickými lékaři, zmínil ale i zubaře a další kategorie lékařů. „Potřebujeme to postavit tak, aby ten projekt byl životaschopný a abychom ho nemuseli v průběhu nějakým způsobem měnit,” řekl ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám