Hlavní obsah

Poslední opatření před lockdownem? Roušky povinně venku i v autě

Novinky, ČTK, ven, ber
Aktualizováno

Roušky bude od středy nutné nosit i venku na území obcí, pokud budou lidé k sobě blíže než dva metry, a v autě. V pondělí to po jednání vlády uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Výjimku mají rodiny nebo lidé při sportování. Opatření začnou platit od středy.

TK po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

„Roušky budou zavedeny ve vnějším prostředí,“ uvedl po schůzi kabinetu Prymula.

Roušky se nosí, policii stačí domluva

Koronavirus

Lidé tak budou muset mít roušky venku ve městech a v obcích, pokud budou k sobě blíže než dva metry. Členové stejné domácnosti pak roušku mít nemusí. Výjimku budou mít i lidé, kteří sportují. „Roušky mimo zastavěné oblasti pak požadovány také nejsou,“ dodal ministr. Nařízení vstoupí v platnost od úterní půlnoci.

Došlo tak na Prymulova slova z rozhovoru pro Právo minulou sobotu, kdy řekl, že se žádná další zpřísňující opatření s výjimkou nošení roušek venku týden až dva zavádět nebudou. Z jeho slov vyplynulo, že pokud by ani to nepomohlo, přišla by na řadu již nějaká forma lockdownu.

Prymula: Týden až dva další zpřísňování nebude. Nejvýš roušky venku

Koronavirus

Roušky i v autě 

Vláda odsouhlasila také povinné nošení roušek v autě, pokud v něm necestují členové jedné rodiny. „Pokud se to týká jedné rodiny, tak tam to opatření není, mohou být bez roušky,“ sdělil šéf resortu zdravotnictví.

Opatření zdůvodnil stále vysokým počtem nově nakažených pacientů s koronavirem, kteří přibývají zejména mezi ohroženými skupinami osob.

O případném zavedení lockdownu se podle ministra nebude na vládě diskutovat tento týden. Podle něj musí opatření prokázat účinnost za 14 dní.

ON-LINE: Aktuálně nakažených je v ČR přes sto tisíc, obětí přes 1400

Koronavirus

V domovech seniorů by podle ministra také měly být vyčleněny prostory pro nemocné koronavirem a k tomu i potřebný personál.

Prymula nevyloučil ani podporu pro školy v přírodě pro děti z prvního stupně základních škol, aby bylo možné pokračovat ve výuce a zároveň zamezit šíření koronaviru ve společnosti. Řekl to CNN Prima News po jednání vlády. Na rozhodnutí je ale podle něj příliš brzy, bude záležet na vývoji epidemie v nadcházejících dnech.

Prymula uvedl, že pokud by se nepodařilo zastavit tempo růstu počtu nakažených, bylo by nutné přijmout další omezení pro fungování škol nad rámec současných opatření, která mají skončit 1. listopadu. „Pak by byly školy v přírodě řešením, jak první stupeň udržet v procesu (školního vzdělávání)," dodal.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ilustrační foto

Nová lůžka na cestě

Nemocnice také nově mají rychleji evidovat covidové pacienty. Do systému koordinace péče musí člověka přijatého s covidem-19 registrovat do hodiny. Dosud to musely dělat jednou denně.

Před podpisem je také smlouva se dvěma největšími dodavateli zdravotnických lůžek, tento týden jich mají pro provizorní nemocnici v Letňanech dodat šest stovek.

Počet mrtvých s potvrzenou nákazou koronavirem začal výrazně růst zejména od října, kdy podle dat ministerstva zdravotnictví denně umírají desítky lidí (dosavadní rekord je 71 mrtvých z 16. října). Na jaře rostl podobným tempem v řádu týdnů. První stovka mrtvých byla překročena za 17 dní od prvního úmrtí, 18. května dosáhl počet zemřelých hranice 300, tedy za osm týdnů od prvního úmrtí.

Reklama

Výběr článků

Načítám