Hlavní obsah

Otce švédské cesty tepe opozice. Žádá i rezignaci premiéra

Právo, Novinky, nčs, vpl

Hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell, který se stal hlavní tváří pandemie koronaviru ve skandinávské zemi, v současné době čelí ostré kritice z řad opozice. Ta viní kromě něj také premiéra Stefana Löfvena z nezvládnutí situace a zaznívá volání po jeho rezignaci.

Foto: Profimedia.cz

Anders Tegnell

Článek

Švédsko od počátku pandemie zvolilo benevolentní přístup k situaci. Restaurace a obchody zůstaly otevřené a vláda spoléhala zejména na zodpovědnost občanů. Z nevládních lavic teď zaznívá volání po rezignaci premiéra Stefana Löfvena (62) a Anderse Tegnella (64), státního epidemiologa z Úřadu pro veřejné zdraví a otce švédské cesty.

Televizní debata osmi stranických lídrů nebo jejich mluvčí potvrdila, že křesťanští demokraté, konzervativní Umírněná strana a pravicoví populističtí Švédští demokraté vyrazili do protiútoku.

Jimmie Akkeson, předseda Švédských demokratů, požaduje konec hlavního epidemiologa, který se pro řadu Švédů stal v posledních měsících hrdinou. Právě Tegnell vládě doporučoval, aby nepřijímala drastická opatření proti šíření koronaviru.

Švédsko má za týden nejvíce mrtvých s koronavirem na milion obyvatel na světě

Koronavirus

„Ti, kteří jsou za nesprávná rozhodnutí zodpovědní, by měli s okamžitou platností složit svoje funkce. Vláda dostávala jednu šanci za druhou, aby mohla napravit chyby, které udělala,” domnívá se Akkeson, jenž dále konkrétně vládě vyčítá, že nezajistila dostatečnou ochranu pro rizikové skupiny například v pečovatelských domech.

„Zteč přichází jen několik dní poté, co průzkumy potvrzují změny v náladách v zemi,“ upozornila televize ARD s tím, že místo 63 procent jako v dubnu, pouze 45 procent označuje vládní krizový management za „dobrý“ nebo „velmi dobrý“.

Ministryně postup hájí

Podle opozice se vláda schovává za rozhodnutí expertů a ukazuje tak „politickou slabost” během krize. Kromě Akkesona s kritikou souhlasí také šéfka křesťanských demokratů Ebba Buschová.

Švédsko chce vědět, na čem je: zdarma otestuje všechny s příznaky

Koronavirus

„Švédsko vědomě dovolilo rozšíření infekce a dá se říct, že může za truchlení rodin, které letos na jaře v souvislosti s pandemií přišli o své blízké,” kritizovala postup země Buschová.

Postup vlády mezitím hájí švédská ministryně zdravotnictví a sociálních věcí Lena Hallengrenová. „Vláda dělala na základě dostupných informací maximum. Během pandemie se nám dostalo velkého ponaučení, což je velmi důležité,” obhajovala vládní kroky.

Také Löfven zůstal klidný a obhajoval sebe a svou cestu. „Myslím, že naše strategie je správná. Ale příliš mnoho lidí zemřelo v domovech důchodců. Ne ve všech, objevily se velké rozdíly. Měli bychom počkat, až budeme vědět, jak tvrdě jsou postiženy ostatní země. Ale není pochyb o tom, že péče o seniory musí být masivně posílena, všichni se na tom shodneme.“

Teď už bychom postupovali jinak, přiznal švédský epidemiolog

Koronavirus

Hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell minulý týden poprvé připustil, že se během pandemie dalo postupovat lépe. „Existuje jistě potenciál pro zlepšení toho, co jsme ve Švédsku udělali,“ řekl Tegnell a pokračoval: „Pokud bychom narazili na stejnou nemoc a věděli o ní to, co víme dnes, myslím, že bychom přijali opatření někde mezi tím, co jsme udělali ve Švédsku, a tím, co udělal zbytek světa.“

Tegnell rovněž litoval vysoké míry úmrtnosti. „V budoucnu musíme přemýšlet o tom, jestli existuje způsob, jak snížit počet úmrtí,“ řekl Tegnell.

Reklama

Výběr článků

Načítám