Hlavní obsah

Fanoušek si nechal na tělo zvěčnit švédského vrchního epidemiologa

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anders Tegnell, švédský státní epidemiolog Úřadu pro veřejné zdraví, se těší ve skandinávské zemi hojné popularitě. Dokládá to i umělecké dílo jednoho ze stockholmských tatérů, který koncem dubna vytetoval svému kamarádovi Gustavu Agerbladovi podobiznu epidemiologa na ruku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Muž si nechal vytetovat švédského epidemiologaVideo: Reuters

 
Článek

„Až budu starší, podívám se na ruku, zasměju se a vzpomenu si, jak jsem koronavirus dokázal brát s humorem,” vysvětluje Agerblad, jenž je fanouškem čtyřiašedesátiletého lékaře, který od roku 2013 stojí v čele Úřadu pro veřejné zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell

„Myslím si, že Tegnell je u nás takovou tváří krize a odvádí dobrou práci. On vydává doporučení, která vláda později realizuje,” říká Agerblad.

Stovka tetování navíc už se ztratí, říká chodící omalovánka

Muži

„Dá to hodně práce, zdravotníci jsou ve stresu, ale funguje to. Švédská zdravotnická péče je jedna z nejlepších na světě, a tak tomu i zůstane,” myslí si muž, jehož ruku už zdobí portrét Tegnella.

Lékaře přitom před několika měsíci znali většinou jen odborníci, do hledáčku veřejnosti se dostal až svým vystupováním během pandemie koronaviru. Téměř každý den v poledne se účastní brífinků, kde popisuje vývoj v zemi, která je považována za jednu z nejvíce liberálních v přístupu ke koronaviru.

„Všichni ho mají rádi. Je to prostě tak, je skutečně populární,” odpovídá na dotaz reportéra švédských médií obyvatelka Stockholmu Tove Falck-Olssonová. „Působí velmi klidným dojmem a zajímá se o fakta,” dodává žena.

V zemích, které vsadily na benevolenci, pandemie koronaviru slábne

Koronavirus

Desetimilionové Švédsko doposud zaznamenalo přes 26 tisíc nakažených a více než 3200 mrtvých v souvislosti s onemocněním covid-19. Švédové zvolili zcela odlišnou cestu boje proti koronaviru než většina evropských zemí - kolektivní imunitu. Vedení země se spoléhá na to, že se lidé sami od sebe budou v maximální míře vyhýbat bezprostřednímu kontaktu.

Reklama

Výběr článků

Načítám