Hlavní obsah

Kontroly lidí způsobily na Slovensku rozsáhlé dopravní kolony

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slovensku platí od středeční půlnoci omezení pohybu osob v rámci boje proti pandemii koronaviru. Platit bude až do pondělí 13. dubna do půlnoci, ale už první den způsobily policejní kontroly rozsáhlé dopravní kolony.

BEZ KOMENTÁŘE: Omezení pohybu osob způsobilo na Slovensko rozsáhlé dopravní kolonyVideo: Policie SR

 
Článek

Při vstupu do Bratislavy od města Svätý Jur vznikla od rána asi hodinová kolona vozidel. Policisté kontrolovali všechna projíždějící vozidla a sepisovali dotazník. „Zabere jim to asi pět minut, ale to stačí k tomu, aby se se vytvořila kolona po celém městě. Jsem živnostník a do Bratislavy musím, ukázal jsem jim potvrzení a živnostenský list,“ řekl Novinkám Michal z města Pezinok.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Bydlím v obci Pernek v okresu Malacky a máme rodinnou firmu v Bratislavě. Tak jedu do práce a kontrolovali mě v obci Záhorská Bystrica při vstupu do bratislavského okresu. Trochu mě to zdrželo, ale dalo se to vydržet,“ uvedl Pavol.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Slovensko kvůli šíření nového typu koronaviru obnovilo kontroly na hranicích. Na snímku hraniční přechod Starý Hrozenkov-Drietoma.

Policisté kontrolují občanské průkazy a zjišťují, kam má řidič nebo posádka vozu namířeno. Při přesunu z okresu do okresu musí předložit pracovní smlouvu, potvrzení od zaměstnavatele nebo živnostenský list. Při opakovaných přejezdech hranicemi okresů musí řidiči počítat s opětovnými kontrolami.

Australané vyvíjejí testy pro nakažené. Mají určit průběh nemoci

Koronavirus

Kdo nebude respektovat omezení pohybu, toho policisté vrátí zpět. Jinak mu bude uložena pokuta až do výše 1659 eur (45 109 korun). Za chybějící roušku je pokuta 1000 eur (27 200 korun). Výjimkou pro pohyb občanů je cesta do práce, na nákup, návštěva lékaře, pobyt v přírodě v rámci okresu, péče o příbuzného, pohřeb příbuzného nebo sousedská výpomoc.

„Vláda zakazuje shromažďování kromě osob žijících v jedné domácnosti. Nevíme, kteří lidé jsou nakažení a mohou být nositeli viru. Cílem opatření je, abychom zbytečně necestovali a nenakazili naše příbuzné a známé," vysvětlil omezení slovenský premiér Igor Matovič.

Slovensko má zatím 581 potvrzených případů nákazy a dvě úmrtí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám