Hlavní obsah

Obchody otevřely, ale zákazníci leckde chybějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej oděvů bez zkoušení, knihy bez možnosti prolistovat je, fitcentra bez šaten, zvýšená hygiena a dodržování odstupů. Tak to v pondělí vypadalo ve většině provozoven, jež mohly otevřít. Musely mít rozlohu do 2500 metrů čtverečních a nebýt v obchodních centrech.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Sklo a porcelán, včetně toho s modrými cibulkami, zlatnictví, papírnictví, knihkupectví nebo obchod se sportovními oděvy a dámským prádlem nebo hračkami. Tyto a řada dalších obchodů na „zlaté“ pěší zóně, tedy Masarykově ulici v Brně, po více než měsíci otevřely. Moc nakupujících v nich však nebylo. Jako by Brňané stále z opatrnosti vyčkávali.

Výjimku tvořily dvě prodejny: obchod, který obrovským nápisem hlásá, že vše v něm je za 59 a prodává obnošené šatstvo. „Od otevření jsme se nezastavily. Zákaznic, které vybírají a taky kupují, je hodně,“ prozradila prodavačka.

Zájem byl i o Humanic, prodejnu dámské a pánské obuvi. „Otevřeno jsme měli od devíti hodin a hned asi čtvrt hodiny tady byl dost velký nával. Ne že by všichni nakupovali, ale přišli se podívat, jaké zboží máme, ptali se na možnosti slev a podobně,“ popsala prodavačka.

Svět začal opatrně povolovat šrouby

Koronavirus

Doslova dveře dokořán měly od pondělního rána díky slunečnému počasí mnohé obchody v Mladé Boleslavi, ale nikdo jimi příliš nevcházel. „Dali jsme na všechno slevu, ale i tak je zájem minimální,“ svěřila se prodavačka obuvi v centru Mladé Boleslavi Miroslava Matoušková. „Od rána jsem prodala jen dvoje boty a přijala jednu reklamaci,“ popsala.

O nic lépe na tom nebyl nedaleký obchod s dámskými oděvy. „Toto byla od rána první zákaznice,“ ohlížela se za odcházející ženou majitelka obchodu Eva Hromádková, když hodiny ukazovaly krátce po poledni. „Bez zkoušení to nemá smysl. Jsme se zákaznicemi ve velmi úzkém kontaktu, obvykle jim tu uvaříme kafíčko, popovídáme si a přitom si dámy zkoušejí oblečení, ale to teď není možné,“ dodávala obchodnice, která si je spolu se svou kolegyní vědoma, že obzvláště ženy mají potřebu vše pořádně vyzkoušet a osahat materiál.

Takový problém neměla většina nakupujících dětských oděvů v Českých Budějovicích. Obchody s oblečením a hračkami pro děti tady vzaly v pondělí ráno útokem hlavně maminky. Plno bylo od rána i v obchodě v Průběžné ulici. Během jedné hodiny se v něm vystřídalo asi šedesát lidí.

Nakupovat přišla i Eva Němcová se svou roční dcerou Natálkou. „Sháním hlavně dárky, dcera měla začátkem dubna narozeniny a byla bez nich. Kupuji také boty na jaro a hračky na zahradu, tam nyní trávíme nejvíce času a ty z loňska jsou už zničené,“ řekla Právu.

Při zkoušení šatů může nastat zmatek

Koronavirus

Oblečení pro děti nakupovala také Jana Vágnerová, která do krajského města přijela z Trhových Svinů. „Potřebuji pro děti spodní prádlo, trička s krátkým rukávem a tepláky. Sice si to nemohou vyzkoušet, ale pokud by jim to nebylo, můžeme je vyměnit,“ uvedla.

V Moravskoslezském kraji se například opět po měsíci otevřela všechna knihkupectví společnosti Knihcentrum.cz. Její ostravský třípatrový Dům knihy v historickém jádru města dopoledne přivítal jen pár návštěvníků. „Doufáme, že odpoledne to bude lepší. Přece jen jsou teď lidé v práci. Než všichni zjistí, že už máme otevřeno…“ svěřila se manažerka prodejny Zuzana Michálková.

Už zhruba čtvrt hodiny před devátou ráno se začali scházet před obchody v obchodní zóně v Trmicích na okraji Ústí nad Labem první lidé. Postupně se celé parkoviště téměř zcela zaplnilo, což nebylo k vidění několik posledních týdnů.

Obchody s oblečením bez zkušebních kabinek. Jak to v praxi funguje?

Domácí

„Chceme si pořídit nějaký stůl a židle, udělat si doma na zahradě nové posezení na grilování,“ řekl Právu hned ráno mladý manželský pár. Další lidé zamířili do prodejny elektra. „Potřebuji koupit novou televizi, nechtěl jsem ji ale pořizovat přes e-shop, chci si ji prohlédnout a vyzkoušet,“ uvedl starší muž.

V obchodech je k dispozici dezinfekce, zákazníci by neměli na zboží sahat bez rukavic nebo dezinfikovaných rukou.

Hurá do posilovny

Mnozí milovníci pohybu se už nemohli dočkat, až bude opět v provozu jejich posilovna. „Naši skalní příznivci jsou tak rádi, že jsme je zase pustili ke strojům, že jim ani moc nevadí, že musí cvičit v rouškách a že nemohou po cvičení využívat sprchy a šatny,“ řekl Právu s úsměvem majitel blanenské posilovny Prom-in Pavel Orel. V pondělí v poledne v ní cvičilo sedm lidí. Hlavně studentů, kteří před výlety na kole dali přednost činkám.

Jak si zachovat zdravý životní styl i v době karantény

Zdraví

Nedočkaví sportovci dorazili v pondělí dopoledne také do fitness centra v teplické sportovní hale. Cvičení absolvovali v rouškách a respektovali přísná hygienická nařízení, v sále dodržovali alespoň dvoumetrové rozestupy.

„Uzavřené jsou šatny a sprchy. Toalety musí být po každém použití dezinfikovány,“ řekl Právu Pavel Tetřev, ředitel Sportcentra Teplice, které prostory fitness pronajímá.

Reklama

Výběr článků

Načítám