Hlavní obsah

Při zkoušení šatů může nastat zmatek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupit si halenku nebo kalhoty bývá pro mnohé problém, zvlášť když nyní není možné si je vyzkoušet. Podle nařízení vlády totiž nemají zákazníci v první fázi po otevření obchodů k dispozici zkušební kabinky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obchodníci tak řeší rébus, jak umožnit komfortní nákup padnoucího oblečení, aniž by se lidé oděvů dotýkali, natož je brali na sebe. I zákazníci jsou z toho zmatení a nevědí: nakupovat, či nenakupovat?

„Bez vyzkoušení si rozhodně nic nekoupím, nemám zrovna konfekční postavu,“ přiznávala žena postávající před jedním z oděvních obchodů v Mladé Boleslavi.

„Vůbec si nedokážu představit, že bych si na sebe koupila něco bez vyzkoušení. Pokud něco opravdu nebudu potřebovat, tak raději počkám,“ řekla Právu štíhlá zrzka z Prahy.

Prodejci také musí zajistit, aby lidé dodržovali dvoumetrové odstupy, u často dotýkaných předmětů, jako jsou např. kliky, musejí umístit dezinfekci. Personál musí mít rukavice při kontaktu se zbožím a při přijímání plateb od zákazníků. Vrácené zboží musí na tři dny umístit do kontejneru nebo krabice označené karanténa.

Boty se zkoušet mohou, oblečení ne. Jaká pravidla čekají zákazníky v obchodech

Koronavirus

Prostory pro pondělní otevření o víkendu chystala majitelka sítě obchodů s oděvy s nadměrnými velikostmi Eva Holečková.

„Koupili jsme roušky, rukavice pro zaměstnance i zákazníky. Je dobře, že se konečně otevře a naši zákazníci budou moci přijít pro své tradiční oděvy, ale se zkoušením to bude těžké. Komplikace je to velká. Máme spousty stálých zákazníků, kteří mají naše zboží a velikosti odzkoušené, ale také přicházejí lidé, kteří si to zkusit musí,“ uvedla Holečková.

„Nechceme šířit nemoc, tak čekáme na pokyny. Od zákazníků máme odezvu, že už nové oblečení potřebují. Prodávali jsme i po telefonu. Stálí zákazníci volali, znají své velikosti, tak si to jen vyzvedli. Byla to hodně třeba pyžama do nemocnice nebo černé oblečení na pohřby, to jsme takto řešili,“ zmínila obchodnice.

„Máme pokyn, že vrácené zboží, pokud ho zákazník doma odzkouší a nesedne mu, musí na tři dny do karantény. Budeme tady na to mít datem označené krabice a po třech dnech se bude zase zboží vracet do prodeje,“ dodala Holečková.

Dezinfekce oděvů

Jak vyhovět hygienickým opatřením, přemýšlela i Dana Vodenková provozující obchod v Mladé Boleslavi na třídě T. G. Masaryka.

Vláda zrychlila uvolňování, velké obchody otevře už v pondělí

Koronavirus

„Prodávám pánské obleky dvacet let, takže většinou kouknu na pána a najdu přesnou velikost. Sako odhadnu, u kalhot se změří pas. Objednali jsme i nějaké spreje, takže když si někdo oblek vyzkouší a nevezme, tak ho dáme stranou, zavěsíme ho třeba do zavřených kabinek, kde ho postříkáme a necháme působit sprej, který by měl viry zlikvidovat. Asi po 48 hodinách se to může dát zpátky,“ řekla Právu Vodenková.

„Navíc si myslím, že se zpočátku budou lidi trochu bát chodit a moc jich nepřijde,“ dodala provozovatelka obchodu.

Všechny obchody by se mohly otevřít v květnu, řekl Babiš

Koronavirus

V případě zákaznic, které si přeci jen na zkoušení potrpí více, nevidí Vodenková problém. „My jsme jen malý obchod, kolikrát zákaznice ani kabinku nepotřebují a svléknou se do spodního prádla přímo mezi stojany,“ smála se obchodnice, která se po dlouhém výpadku už do práce hodně těší.

Boty s ponožkami a čistýma rukama

Jiné než u oděvů to je u obuvi. Boty se podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) zkoušet mohou, ale bude platit povinnost mít ponožky a před zkoušením si dezinfikovat ruce.

Lidé přestali kupovat dražší zboží

Koronavirus

Na pondělní otevření jsou připraveny například prodejny obuvi. „Vždy vyžadujeme zkoušení s ponožkami. A pokud zákaznice dojde takzvaně naboso, pak je jí zdarma poskytnut pár zkoušecích ponožek,“ řekl jednatel jedné z obuvnických prodejen Jaromír Horčička.

Reklama

Výběr článků

Načítám