Hlavní obsah

O nejlepších vakcínách rozhodne v USA utajená komise

Novinky, Alex Švamberk

O tom, které vakcíny proti covidu-19 jsou nejbezpečnější a nejúčinnější, rozhodne v USA malá skupina vedená expertem na dětské infekční nemoci z Alabamské univerzity Richardem Whitleym. Složení deseti až patnáctičlenné komise pro monitorování dat a bezpečnosti (DSMB), která má na starosti vakcínu proti covidu, je tajné, uvedl server stanice NBC. I když to má zajistit, že členové nebudou pod tlakem, vyvolává to pochybnosti.

Foto: UNIVERSITY OF OXFORD , Reuters

AstraZeneca v červenci očkovala dobrovolníky vakcínou proti covidu-19

Článek

Skupina bude posuzovat i vakcíny od společností Moderna, AstraZeneca na Johnson & Johnson, které jsou s vývojem nejdále, nebo do něj vložily největší prostředky. DSMB bude posuzovat, zda je lék bezpečný a funguje. Má i moc zastavit klinické zkoušky, nebo je naopak urychlit.

Utajení identity členů z řad lékařů a statistiků má zajistit, že nebudou pod tlakem firem platících zkoušky, vládních představitelů nebo veřejnosti. To je podle NBC důležité zejména kvůli rostoucímu tlaku, v němž vakcíny vznikají, když prezident Donald Trump slíbil očkování do dne konání prezidentských voleb.

Čeští vědci mají prototyp očkovací látky proti covidu

Koronavirus

Anonymita složení DSMB však vyvolává současně obavy, že by mohlo utajení identity zajistit členům přílišný vliv. I předseda profesor Whitley, který je na akademické půdě ctěný, je také placen farmaceutickým průmyslem. Roste proto tlak, aby bylo složení zveřejněno, neboť panují obavy ze střetu zájmů.

Strach z podkopání bezpečnosti 

Pokud by byla vakcína schválena pod tlakem předčasně, mohlo by to podkopat systém, jenž má zajistit, že léky jsou bezpečné. „Chceme vědět, že jsou skutečně nezávislí,“ řekl ředitel výzkumného ústavu Scripps doktor Eric Topol. „Absence transparentnosti je skoro nesnesitelná,” dodal.

EU si předobjednala 300 milionů dávek vakcíny proti covidu-19

Koronavirus

Komise DSMB existují desetiletí. Prověřují bezpečnost nových léků a vakcín a fungují jako pojistka, bránící tomu, aby se na trh dostaly nebezpečné výrobky. Obvykle se pro každý nový typ léku ustavuje nová komise.

Ředitel Národních zdravotních institutů (NIH) Francis Collins se snaží obavy mírnit. Podle něj se komise skládá z externích odborníků, vědců a statistiků. „Dokud nebudou přesvědčeni, že existuje něco, co vypadá slibně, nepošle se nic (federálnímu lékovému úřadu) FDA,“ řekl Collins. Až FDA může preparát schválit. „Pochybuji, že vůbec někdy proběhlo tolik testů vakcín a v takovém rozsahu s takovou přísností hodnocení,“ dodal Collins.

Obavy ale vyvolává i to, že komise neposuzuje vakcíny od společností Pfizer a BioNTech, které ustavily vlastní bezpečnostní panel. Pfizer už má předjednanou smlouvu s ministerstvem zdravotnictví na nákup 100 milionů dávek s opcí na dalších půl miliardy.

Reklama

Výběr článků

Načítám