Hlavní obsah

EU si předobjednala 300 milionů dávek vakcíny proti covidu-19

Novinky, Michal Sobotka
Brusel

Zástupci Evropské unie v pátek podepsali smlouvu se společnostmi Sanofi a GSK, které společnými silami vyvíjejí vakcínu proti koronaviru. Unie se podle eurokomisařky pro zdraví Stelly Kyriakidouové s firmami dohodla na nákupu 300 milionů dávek.

Foto: Profimedia.cz

Vyvíjení vakcíny proti koronaviru ve francouzské společnosti Sanofi.

Článek

„Jsme zase o krok blíž k zajištění bezpečného a udržitelného východiska z koronavirové krize,“ uvedla na Twitteru kyperská eurokomisařka.

Na oplátku za právo na zmíněný počet dávek vakcíny bude Evropská komise financovat část přímých nákladů na výrobu, napsala agentura Reuters. O jaké náklady přesně má jít a o jaký objem peněz by se mělo jednat, neupřesnila. Samotné dávky budou kupovat země EU.

V boji proti koronaviru dosud nebyla oficiálně schválena žádná vakcína. Francouzská společnost Sanofi a britská GSK se v dubnu letošního roku spojily ve snaze jednu takovou vyvinout. Klinické testy začaly 3. září a výrobci doufají, že jejich produkt by mohl být schválen příští rok.

Sanofi-GSK už v červenci uzavřela dohodu se Spojenými státy, kterým dodá 100 milionů dávek. USA za ně zaplatí 2,1 bilionu dolarů (asi 47,4 bilionu korun). Dalších 60 milionů dávek si objednala Velká Británie.

Vedlejších příznaků se nezalekli. AstraZeneca se vrací k testům vakcíny na covid-19

Evropa

EU už jednu dohodu o dodávce vakcíny uzavřela se společností AstraZeneca, ta by měla poskytnout 400 milionů dávek.

Britská firma před devíti dny pozastavila finální fázi klinických testů kvůli nevysvětlitelným zdravotním problémům jednoho dobrovolníka, odborníci však upozorňují, že takové potíže jsou při velkém počtu lidí účastnících se testování očekávatelné a že problémy dobrovolníka nemusejí souviset s podanou látkou. Testování se nyní už pomalu obnovuje.

Všichni odborníci jsou překvapeni, že to jde tak nahoru, vysvětluje Babiš

Domácí

EU jedná o dohodách i s dalšími výrobci vakcín. Předběžně se domluvila s farmaceutickým konsorciem BioNTech-Pfizer a rozjednané dohody má i se společnostmi Johnson & Johnson, CureVac a Moderna.

Novým typem koronaviru se ve světě dosud nakazilo přes 30,2 milionu lidí. Celkový počet úmrtí na nemoc covid-19, kterou virus způsobuje, pomalu šplhá k milionu (momentálně přes 946 tisíc).

Reklama

Výběr článků

Načítám