Hlavní obsah

Naštvané Karvinsko hledá viníky krize

Právo, Pavel Karban

Města i obce na Karvinsku a Frýdecko-Místecku se ještě nevzpamatovaly ze šoku, který jejich obyvatelům způsobila v pondělí vydaná zpřísňující opatření hygieniků vyvolaná dalším šířením nákazy covidu-19 v obou okresech.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Žena s rouškou na obličeji prochází po ulici v Karviné. Po uvolnění opatření od dnešního dne ve zbytku republiky zůstanou v Moravskoslezském kraji povinné roušky uvnitř budov při větších akcích a v některých provozovnách.

Článek

Mezi prvními zareagovali pořadatelé festivalu Ladná Čeladná v beskydské Čeladné.

„Festival musíme kvůli zpřísněným podmínkám a aktuální situaci s covidem-19 letos zrušit,“ potvrdila Právu mluvčí festivalu Kateřina Šreková.

Čekáme na výsledky, do konce týdne by měl být nějaký závěr
Petr Kopřivík, mluvčí hygieniků

Stejný verdikt potkal v Karviné romskou přehlídku či festival Karviná rocks, který bude buď v omezené formě, nebo vůbec. A stopku dostanou zřejmě i červencové akce Třineckého kulturního léta a Prázdnin v 3nci.

Kdo je v karanténě, se dá jen těžko zjistit

Na sociálních sítích komentují situaci stovky naštvaných lidí. „Začínají horka a my se máme smažit v rouškách v práci, a ještě nám omezí koupák. To je výborné,“ povzdychla si Lucie Leblová.

Další pisatel Tomáš Janitek má za to, že bude hůř. „Protože lidi nevydrží sedět jedno léto na zadku. Posledně jsme si to sem natahali po jarních prázdninách. Teď to bude podobně,“ varoval.

Karvinsko má nejvíc nemocných s covidem-19, nákaza je i v sousedních regionech

Koronavirus

Některým vadí i to, že nikdo nenese za šíření infekce zodpovědnost: „Vždyť se to ví už dávno, měsíce se zavíraly oči! Zbytečně se nakazily stovky lidí a chudáci senioři se stali vězni v domovech i ústavech. Proč nikdo nekontroluje dodržování karantény?“ Jenže kontrola karantény je problém.

„Nevíme, kdo je v karanténě, ani nám to nikdo neřekne. Hygiena nám to říct nemůže, takže strážníci to nemají jak kontrolovat,“ poukázal pro Právo mluvčí Karviné Lukáš Hudeček s tím, že je to začarovaný kruh.

Podle mluvčího Krajské hygienické stanice v Ostravě Petra Kopřivíka má hygiena přehled jen o karanténách, které sama vydává. „Přehled o všech karanténách má nejspíše sociální správa, protože když lékař vystaví někomu karanténu, tak je to v podstatě neschopenka,“ řekl a dodal, že policie dodržování karantény kontrolovat může. A její porušení má řešit na místě jako přestupek nebo to postoupit hygieně.

Už v pondělí hejtman Ivo Vondrák (ANO) upozornil, že kontrolovat zaměstnance v karanténě mají zaměstnavatelé a její porušení mají trestat. Ale zda se to děje, nevěděl.

Karviná má pocit, že ji stát nechal na holičkách

Domácí

Kvůli vysokému počtu testů od hygieny nemocnice v Karviné-Ráji od úterka odmítá testovat samoplátce. „Denně se objednalo až 30 lidí, ale ve skutečnosti jich přišlo pět, takže zájem o testy v podstatě není. Raději kapacitu věnujeme těm, kteří ji potřebují,“ sdělila Právu mluvčí nemocnice Věra Murínová.

Ale to, že přišlo samoplátců málo, přece neznamená, že se jim nemocnice může mstít za ty, kdo se objednali a nepřišli. Mluvčí doplnila, že pokud lidé chtějí, mohou si nechat PCR test předepsat od praktického lékaře. V tom případě je nemocnice k testu vezme. I to však zavání šikanou lidí, kteří mají strach o své zdraví.

Samoplátce naopak neodmítá nemocnice v sousedním Havířově. A testovat je mají i ve Frýdku-Místku a v Třinci.

Vondrák: Nákazu šíří nezodpovědnost, horníci chodí na pivo, testům se část vyhýbá

Domácí

Na třech šachtách OKD je přes 800 nakažených. V pondělí skončilo plošné testování téměř 3500 lidí na dolech ČSM-Sever a ČSM-Jih. „Čekáme na výsledky, do konce týdne by měl být nějaký závěr,“ řekl mluvčí hygieniků Kopřivík. Spolu s mluvčí OKD Naďou Chattovou uvedl, že v úterý proběhlo pilotní testování 50 důlních pracovníků na Dole ČSA, na jehož základě se rozhodne, jestli se bude testovat celý důl, nebo ne.

Reklama

Výběr článků

Načítám