Hlavní obsah

Karvinsko má nejvíc nemocných s covidem-19, nákaza je i v sousedních regionech

Novinky, Kateřina Mahdalová
Karviná
Aktualizováno

Karviná v počtu lidí, kteří aktuálně prodělávají nákazu koronavirem, předstihla Prahu. K dnešnímu dni tam hygienici evidují 799 pacientů, v Praze jich je nyní 763. Karviná také v posledních dnech zažívá nejmarkantnější nárůst případů ze všech regionů.

Článek

Karvinsko se podle údajů z úterního rána stalo okresem, kde je nyní evidováno nejvíce případů pacientů s koronavirem za celou Českou republiku. Nákaza se stále šíří primárně z dolů OKD.

Od březnového propuknutí pandemie koronaviru v ČR se na Karvinsku eviduje 1001 pacientů s koronavirem, z nichž se 196 uzdravilo a šest zemřelo.

Téměř třetina pacientů s koronavirem je na severu Moravy

Z celkového počtu 3709 aktuálně nakažených pacientů je jich skoro třetina na severu a ve středu Moravy. Nejvíce zasažené jsou okresy Karviná (799), Frýdek-Místek (124), Ostrava-město (99). Kromě Moravskoslezského kraje je dalším silně zasaženým krajem Olomoucký, kde je aktuálně v okresech Olomouc 92 aktivních případů koronaviru. Nově se zde nákaza objevila také v okrese Přerov (23).

Lidé chtějí informace

Podle představitelů radnice se obyvatelé Karvinska obracejí na krizovou linku a často si stěžují na nedostatek informací. Nevědí, jak se mají chovat, zda nepřijdou o práci.

„Nemocnice v Karviné testuje denně jen 50 lidí, a to jsou ti, které pošle hygiena. Od úterka zde ale končí možnost se nechat otestovat sám na své náklady. A přitom v těch nových opatřeních se to po lidech vyžaduje. Například senior, který chce nově nastoupit do domova důchodců, musí zajet do Ostravy či Havířova. Nejenže se mu to prodraží, ale může nákazu rozšiřovat dál,“ sdělil deníku Právo mluvčí tamní radnice Hudeček.

Karviná má pocit, že ji stát nechal na holičkách

Domácí

Problémy na Darkově

Z moravskoslezského hejtmanství pak zazněla informace, že důvodem šíření nákazy je hlavně nedodržování karantény. Největším ohniskem na Karvinsku je jsou doly OKD, kde situaci Novinky popisovaly už na začátku června.

Virus se zde šířil již měsíc předtím, než propukla epidemie mezi horníky. Vedení dolů navíc zkrácené směny v dolech v rámci celostátních opatření proti koronaviru udrželo jen do 16. dubna. Od toho dne opět fungovaly provozy v obvyklém režimu a děje se tak i nadále.

Koronavirus se na Darkově šířil už před měsícem

Koronavirus

Z Karvinska se nákaza rozšířila i na Frýdecko-Místecko, nové případy jsou také na Novojičínsku a šíření pokračuje dál i na Ostravsku.

Mezi další okresy, které lze v současné době počítat mezi ohniska nákazy, patří Praha, Liberec a Přerov.

Podle týdenního srovnání je nejvíc nových případů hlášeno na Karvinsku (216), v Praze (80), na Frýdecko-Místecku (36) a na Liberecku (36).

Krajská hygienická stanice v Liberci Novinkám potvrdila ohnisko v tamní dělnické ubytovně.

Nižší počty nových případů se pak objevují takřka po celé republice, aktuálně je nákaza evidována v 63 ze 76 okresů.

Koronavirus je v 63 okresech. Nové ohnisko hlásí Liberec

Koronavirus

Reklama

Související články

Koronavirus v datech: co už víme

S postupujícím šířením koronaviru po celém světě se zároveň objevují první výzkumy, které nám dávají jasnější představu, jak se patogen chová a kde může být...

Koronavirus v datech: Jak se bude šířit dál?

Od prvního potvrzeného případu nového virulentního kmene koronaviru v prosinci 2019 v čínském Wu-chanu se nemoc rozšířila do více než 100 zemí a teritorií....

Výběr článků

Načítám