Hlavní obsah

Na jaře vir justici paralyzoval, teď ne

Právo, Matěj Říha, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při první vlně koronavirové epidemie české soudy hromadně rušily stovky jednání a během dvouměsíčního nouzového stavu byl jejich provoz omezen na minimum. Nyní je situace jiná a rušení soudních líčení je spíše výjimečné. Týká se hlavně případů, kdy je některý z účastníků nakažen nebo musí být v karanténě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Počty nakažených v posledních dnech trhají rekordy a jsou mnohem vyšší než na jaře. Ministerstvo spravedlnosti ale žádné nové doporučení či nařízení směrem k justici zatím nevydalo.

„Soudy pojedou tak, jak jely doposud. Doporučení už dostaly a v podstatě platí to, co bylo dáno už na jaře, jiná dávat zatím nebudeme. Je to v jejich kompetenci a ony vědí, co mají dělat. A podle mých zpráv se té současné situaci přizpůsobují,“ řekla Právu ministryně spravedlnosti (za ANO) Marie Benešová s tím, že nemíní podle svých slov zasahovat nějakými nařízeními do nezávislosti soudů.

Hlavně roušky a rozestupy

Třeba v Uherském Hradišti předseda tamního okresního soudu Tomáš Gargulák kolegům doporučil, aby v době nouzového stavu nesoudili případy, u kterých to není nutné.

Ve stavu nouze padaly přísnější tresty

Domácí

„Já osobně jsem naplánovaná jednání odložil. Každý má odpovědnost a ví, jaká jednání musí proběhnout, jaká jsou naléhavá a podobně. Chceme alespoň trochu pomoct situaci tím, že se lidé nebudou zbytečně shlukovat v budově,“ řekl Právu.

V Praze podobně jako u ostatních soudů platí opatření v podobě povinně nasazených roušek a dodržování rozestupů.

„U veřejnosti v soudních síních musí být zajištěna místa k sezení a dvoumetrové rozestupy,“ doplnila další z pravidel mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.

Na některá jednání je třeba kvůli omezené kapacitě soudních místností předem nutná registrace. Uvnitř justičních síní si pak určují pravidla samotní soudci.

Muži se za nouzového stavu zachtělo vibrátoru, za krádež může dostat až osm let

Krimi

Třeba minulý týden v soudní síni, kde se řešila kauza kolem údajných manipulací se sportovními dotacemi, kde je mimo jiné obžalován bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta, měla povinně nasazené roušky jen přítomná veřejnost. Dobrovolně si je často nechávali obhájci, obžalovaní už nikoli.

Platí na ně totiž stejně jako na soudce výjimka z nařízení, že během soudního líčení si mohou roušky kvůli kvalitnějšímu zvukovému záznamu z jednání sundat, aby jim bylo rozumět.

Obavy z nakažení

Naopak u pražského vrchního soudu v odvolacím řízení v případu údajného úniku utajovaných zpráv BIS, kde čelili obžalobě lobbista Ivo Rittig či někdejší šéfka sekretariátu premiéra Jana Nečasová (dříve Nagyová), si roušky ponechali všichni přítomní, i když obžalovaní chyběli. Nasadil si je dokonce i celý tříčlenný odvolací senát, jen jeho předseda Viktor Mach při čtení rozhodnutí ústenku sundal.

Přestože od počátku týdne platí nouzový stav, soudy napříč Českou republikou nařízená jednání ve větší míře zatím neodročují či neruší. Jedná se spíš jen o jednotky případů, kdy soud vyhověl žádosti některé ze stran, protože buďto účastník anebo jeho advokát mají koronavirus či jsou v karanténě.

Několikrát už ale také podle zjištění Práva soudci v Praze vyhověli žádosti některé ze stran o odročení jednání kvůli obavám z nakažení v případě osobní účasti v soudní síni. Tyto žádosti byly zejména od advokátů či jejich klientů, kteří žijí mimo Prahu.

Ukradl pár balení pistácií, odsedí si rok a půl

Krimi

Soudy v nynějším nouzovém stavu také řeší případy, které se staly při předchozím nouzovém stavu na jaře. Pachatelé trestných činů mohou za činy spáchané v této době dostat přísnější tresty. Právo v minulosti popsalo několik případů, kdy obžalovaní vyšší tresty od soudů dostali právě kvůli tomu, že se staly v době ohrožení státu.

Minulý týden ale Právo objevilo i opačný případ, kdy justice za krádeže v obchodech změnila dvouletý trest odnětí svobody na podmínku. Krajský soud přitom ve zdůvodnění konstatoval, že se trestná činnost neodehrála v období války a že krádeže v době nouzového stavu nejsou škodlivější než v běžné době.

Justiční situaci v koronavirové době chce ministryně řešit s předsedy soudů krajských, vrchních i Nejvyššího soudu. Svolala kvůli tomu na 3. listopadu poradu, která se uskuteční přes videokonferenci. „Budeme se tam bavit o všem možném, témat je hodně,“ uvedla bez dalších podrobností Benešová.

Reklama

Výběr článků

Načítám