Hlavní obsah

Koronavirová mapa: Praha už není nejhorším regionem

Právo, Novinky, kov, pch, alf

Nejhoršími českými regiony z hlediska šíření koronaviru jsou aktuálně Pelhřimovsko a Uherskohradišťsko. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví. V počtu nových případů za sedm dní přepočítaných na 100 tisíc obyvatel je za nimi i dlouhodobě problémová Praha.

Foto: mzcr.cz

Šíření nákazy v okresech - kumulativní přehled za sedm dní přepočítaný na 100 tisíc obyvatel

Článek

Pelhřimovsko má podle dat z úterního rána za týden 223 případů na 100 tisíc obyvatel. Podle Jiřího Kose z vysočinské hygienické stanice nejde nyní v regionu ukázat na jedno ohnisko nákazy.

„Je to roztroušené jako výstřel z brokovnice,“ uvedl pro Právo Kos, který připomněl, že první ohnisko na Pelhřimovsku bylo v továrně v Pacově, další pak v humpoleckém domově důchodců.

SARS-CoV-2 už má milion obětí a stal se nejničivějším virem 21. století

Svět

Nákaza zasáhla i pelhřimovskou radnici. „Tam bych nemluvil o ohnisku, je to pár případů, ale jak to jde dál do rodin, chobotnice se nám trochu rozlézá v kontaktech rodin a rodinných příslušníků,“ doplnil hygienik.

To, že nyní patří region mezi ty nejproblémovější, bere Kos s rezervou. „Jsou to víceméně statistické hrátky,“ poznamenal s tím, že Pelhřimovsko je se zhruba 72 tisíci obyvatel nejméně početným okresem kraje.

Z dlouhodobého hlediska se podle něj začínají okresy na Vysočině srovnávat. „Zvýšený výskyt se nám pravidelně posouvá po jednotlivých okresech. Pelhřimovsko je zajímavé tím, že tam strašně dlouho nebyl nikdo,“ doplnil Kos.

Problémové Uherskohradišťsko

Druhé „nejhorší” je Uherskohradišťsko s 219 případy na 100 tisíc obyvatel. „Vysoký počet nemocných připisujeme vyššímu cestovnímu ruchu v této lokalitě,“ sdělila Právu Jana Eliška Hošková z Krajské hygienické stanice Zlínského kraje.

Uherskohradišťsko je na předních místech pandemie co do počtu pozitivních pacientů na covid-19 už od jarních měsíců. „Zpočátku se ve větším množství koronavirus objevil na Uherskobrodsku, poté to byl Vlčnov a další obce,“ doplnila Hošková.

Přehledně: Co může vláda za nouzového stavu

Koronavirus

Region patří k vyhledávaným turistickým destinacím - kvůli památkám, Baťově kanálu i kvůli velkému množství vinných sklepů a tradičním folklorním akcím. V průběhu září se každoročně na Slovácku konají hody doprovázené hodovým veselím, byť řada obcí letos oslavy raději zrušila.

Podobně po domluvě s hygienou postupovala i uherskohradišťská radnice, když zrušila tradiční Slovácké slavnosti vína, které se měly uskutečnit začátkem září. Místo nich ale uspořádali majitelé vinných sklepů v hradišťských Mařaticích takzvané (ne)Slavnosti vína, což ale byla o poznání menší akce.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

(Ne)Slavnosti vína na Uherskohradišťsku

I přes zrušení slavností nevidí starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS) v konání společenských, kulturních či sportovních akcí zásadní problém. „Žádná z akcí uskutečněných v posledních týdnech či měsících nebyla v rozporu se současně platnými hygienickými opatřeními na území ČR nebo Zlínského kraje,“ řekl Blaha Právu.

Příznivá čísla na Českolipsku

Další v pořadí okresů s nejhorším vývojem je okres Praha-západ (207), ostatní okresy jsou už pod hranicí 200 případů. Těsně pod touto hranicí je pak Praha (199) následovaná Prahou-východ (193).

Příznivá situace není ani na Náchodsku (181 případů), Kroměřížsku (175), Liberecku (171) či v Plzni (173) a nad 100 případů má i řada dalších okresů.

Naopak nejlépe nyní vypadá situace na Českolipsku (27 případů), Tachovsku (33) a v okrese Rychnov nad Kněžnou (35).

Únava, úporná bolest hlavy, problémy s dechem. Lidé popisují zkušenosti s covidem

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám