Hlavní obsah

Přehledně: Co může vláda za nouzového stavu

Novinky, Jaroslav Soukup
Aktualizováno

Nouzový stav dává kabinetu možnost na nezbytně dlouhou dobu omezit některá práva a svobody občanů. V souvislosti s výskytem nového koronaviru ho vláda ČR vyhlásila poprvé v březnu 2020, podruhé pak začátkem října. Nouzový stav byl se souhlasem Sněmovny už několikrát prodloužen.

Foto: Profimedia.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Vyhlášení nouzového stavu činí vláda svým usnesením, o němž informuje Sněmovnu. Ta jej může zrušit. Kabinet může nouzový stav vyhlásit maximálně na 30 dní, přičemž následně může být prodloužen pouze na základě souhlasu Sněmovny.

Vláda prodloužila nouzový stav

Koronavirus

Konkrétní opatření může kabinet přijímat na základě krizového zákona. Ten počítá mimo jiné s tím, že vláda je oprávněna omezit občanům například svobodu pohybu, vlastnické a užívací právo k majetku, svobodu shromažďování či právo provozovat podnikání.

Může rovněž nasadit armádu či zajistit přednostní zásobování kritické infrastruktury státu, případně dětských, sociálních a zdravotnických zařízení.

Zeman: Odmítači schválení nouzového stavu jsou politické hyeny

Domácí

Vláda již v rámci nouzového stavu přistoupila například k omezení veřejných akcí, uzavření škol, částečnému uzavření hranic i k omezení podnikání, kdy už došlo jak k částečným omezením, tak i k uzavření prakticky celého sektoru maloobchodu a služeb.

Anketa

Souhlasíte s vyhlášením nouzového stavu?
Ano
31,9 %
Ne
68,1 %
Celkem hlasovalo 47660 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám