Hlavní obsah

Korona na jatkách v Německu se stala rozbuškou

Právo, DPA, vpl, ARD

Situace v masokombinátu firmy Tönnies v německém městě Rheda-Wiedenbrück, který patří mezi největší v zemi a kde se objevila nákaza novým koronavirem, se nezlepšuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na jatkách v Německu se nakazilo koronavirem přes 1000 lidíVideo: LINE COMPULSORY, Reuters

 
Článek

Hromadné testování ve firmě Tönnies v neděli dopoledne skončilo, celkem hygienici za pomoci lékařských týmů bundeswehru provedli 6139 testů. Odhalili 1331 infikovaných.

„Během testování se zjistilo, že počet pozitivních případů mimo bourárnu masa je mnohem nižší než v tomto provozu,“ sdělili zástupci okresu Gütersloh ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, kde se jatka nacházejí.

Podle televize ARD je nyní v okrese 21 pacientů v nemocniční péči, z toho šest na JIP, přičemž dva z nich jsou připojeni na ventilaci. Pět z těchto šesti jsou zaměstnanci Tönnies.

ON-LINE: Česko uvolňuje další opatření, počet nakažených celosvětově dosáhl 9 milionů

Koronavirus

Úřady kvůli šíření nákazy nechaly v celém okrese uzavřít všechny školy a školky. V neděli se kvůli novému epicentru nákazy na zvláštním zasedání sešel kabinet spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko.

Firma i celé odvětví čelí kritice kvůli nevyhovujícím pracovním podmínkám zaměstnanců ze zahraničí, kteří žijí ve stísněných prostorech ve společných ubytovnách.

Nákazu podle tvrzení firmy Tönnies zavlekli do podniku východoevropští dělníci, kteří se vrátili z krátkodobé návštěvy svých domovských zemí. Většina zdejších pracovníků pochází z Bulharska a Rumunska. K překotnému šíření infekce podle společnosti přispívá rovněž chladné pracovní prostředí v uzavřených prostorách.

Koronavirus se objevil i v semeni nakažených

Koronavirus

„Virus přišel do firmy odněkud zvenčí a rozšířil se kvůli našim klimatickým podmínkám. Pracujeme v teplotách od 5 do 12 stupňů ve vlhku, kde se vytváří aerosoly a virus se může šířit vzduchem,“ řekl Andre Vielstädte, mluvčí Tönnies.

Minulý týden se do úzkých dostal i Armin Laschet, premiér Severního Porýní-Vestfálska, o němž se spekuluje jako o možném kandidátovi za křesťanskou demokracii (CDU) na úřad spolkového kancléře ve volbách plánovaných na podzim 2021.

Když čelil dotazu, zda se na nárůstu infekcí v masokombinátu nepodepsal fakt, že prosazoval co nejrychlejší a neodkladné rozvolnění ochranných opatření, odpověděl, že by vinu spíš hledal u rumunských a bulharských agenturních zaměstnanců, a především v podmínkách, v nichž pracují a žijí.

Levice – sociální demokracie a Zelení – i média okamžitě žádaly omluvu za to, že se bez důkazů postavil na stranu firmy, a vysvětlení se domáhaly i rumunská ambasáda v Berlíně i ministerstvo zahraničí v Bukurešti.

Karanténu musejí hlídat policisté

Dalším lokálním ohniskem je obytný komplex v Göttingenu ve spolkové zemi Dolní Sasko, kde se koronavirem nakazilo 120 lidí. Úřady proto nařídily týdenní karanténu 700 tamních obyvatel.

Nizozemsko zavřelo jatka, šířil se tam koronavirus

Ekonomika

To vyvolalo potíže, protože mnozí obyvatelé ji odmítali dodržovat, takže je k tomu musela přimět policie. Odhadem 200 ze 700 obyvatel komplexu se pokusilo v noci na sobotu prorazit zátarasy a napadlo policisty. Osm policistů utrpělo zranění, tři z nich vážně, řekl v neděli televizi ARD policejní prezident Uwe Lührig.

Reklama

Výběr článků

Načítám