Hlavní obsah

Kampaň nade vše. Nakažený Trump se před nemocnicí projel v autě

Americký prezident Donald Trump připravil svým příznivcům překvapení. Nakrátko opustil vojenskou nemocnici, kam byl přepraven poté, co se u něj prokázala nákaza koronavirem. V opancéřovaném voze se projel před nemocnicí a zdravil se s fanoušky, píše agentura DPA. Projížďka trvala několik minut, poznamenala agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trump ve svém voze před nemocnicíVideo: Reuters

 
Článek

„Prezident Trump absolvoval krátkou jízdu v koloně motorových vozidel, aby zamával svým příznivcům venku (před nemocnicí), a nyní se vrátil do prezidentského apartmá uvnitř nemocnice Waltera Reeda,“ uvedl Bílý dům v prohlášení. Na záznamu je vidět Trump s rouškou a také minimálně další dva lidé, kteří s ním byli ve voze.

Trumpa by v pondělí mohli propustit z nemocnice

Koronavirus

Trumpova akce ovšem narazila na tvrdou kritiku. Lékaři byli zděšeni z jeho nezodpovědnosti. Poukazují na to, že všichni, kteří byli s Trumpem v autě, se od něj mohli nakazit, protože „riziko přenosu v autě je vysoké“. „Je to velká nezodpovědnost. Navíc všichni, kteří ve voze byli, musí po této zcela zbytečné jízdě prezidenta jít do karantény na 14 dnů,“ prohlásil James Philipps, lékař z univerzity George Washingtona. „Kvůli politickému divadlu se mohou nakazit a třeba i zemřít,“ dodal.

Bílý dům výtky odmítá a tvrdí, že „byla přijata rozumná preventivní opatření na ochranu prezidenta i jeho zaměstnanců“.

Bílý dům se až moc spoléhá na nepřesné rychlotesty, tvrdí experti

Koronavirus

Tým prezidentových lékařů v neděli uvedl, že Trump od pátku nemá horečku, je mu lépe, a pokud půjde léčba nadále dobře, mohl by být propuštěn z nemocnice už v pondělí. „Hodně jsem se dozvěděl o covidu. Naučil jsem se to tím, že jsem to sám prožil. Je to škola života,“ uvedl Trump v krátkém videu s tím, že nejde o něco, o čem by se dočetl v knihách, a že je to „něco velmi zajímavého“.

Některá americká média ale upozorňují, že dosud nebylo přesvědčivě a jasně řečeno, kdy byla Trumpovi diagnostikována nákaza koronavirem. Zmatky nadělal i jeho osobní lékař, který v sobotu uvedl, že koronavirus byl prezidentovi diagnostikován „před 72 hodinami“. To by znamenalo, že Trump věděl o pozitivitě ještě předtím, než se ve středu večer a ve čtvrtek setkal s příznivci a finančními donátory v Minnesotě a New Jersey, kde od nich získával peníze na svou volební kampaň.

Píchli mu to tam. Voliči s Trumpem neochvějně drží basu

Volby USA

Deník Financial Times napsal, že Trump se dozvěděl o své pozitivitě po čtvrtečním rychlotestu, ale pozdržel ho. Krátce poté se objevil v televizi Fox News. Tam uvedl, že jeho blízká spolupracovnice Hope Hicksová měla pozitivní testy na koronavirus. Teprve po druhém pozitivním testu Trump zveřejnil, že se nakazil.

Reklama

Výběr článků

Načítám