Hlavní obsah

Píchli mu to tam. Voliči s Trumpem neochvějně drží basu

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Covid je hoax, a jestli prezident onemocněl, někdo ho nakazil záměrně. Myslí si to podle listu The Guardian Sean Patterson (56) ze St. Joseph v Missouri. Řidič kamionu z města se 76 tisíci obyvateli, které se „proslavilo“ tím, že tu zabili Jesseho Jamese, proslulého zločince a pistolníka, a Trump tu před čtyřmi lety vyhrál volby na celé čáře, věří každému prezidentovu slovu. Je to jeho skalní volič.

Foto: Joseph C. Garza, ČTK/AP

Podporovatelé Donalda Trumpa (ilustrační foto)

Článek

„Žádná pandemie není. Jak to řekl Trump, kolik milionů lidí zemře na chřipku?“ zlehčuje Sean koronavirus. Pak zaváhá a zamyslí se nad zprávami, že šéf Bílého domu s covidem-19 skončil v nemocnici.

„Prostě mu to tam píchli,“ má jasno. „Mně se to taky stalo. Byl jsem v nemocnici s bušením srdce. Za dva týdny jsem začal stonat. Prý nachlazení,“ sděluje svou zkušenost. „Ale v jeho případě je to politika,“ dodává s tím, že věří jen prezidentovi. „Prostě poslouchám Trumpa,“ vysvětluje svůj postoj, který podle něj sdílí řada Američanů.

Trumpa by v pondělí mohli propustit z nemocnice

Koronavirus

Pochopení má i Karen Whiteová (41), která pracuje v kanceláři. „Souhlasila jsem, že není správné uzavírat zemi. Škody na ekonomice by byly příliš velké,“ říká rozhodně. Kvůli zesměšňování a odmítání roušek je však smutná.

„Ale s těmi rouškami se mýlil. Přála bych si, aby jejich nošení nikdy nezpochybňoval. Všechno tím jen zhoršil, přitom by, myslím, stačilo, kdyby poslouchal vlastní poradce.“

Trump nemá horečku, ale koronavirus ještě neporazil

Amerika

Přesto prezidenta neopustí. „Budu ho volit znovu,“ slibuje. „Stále si myslím, že je pro zemi lepší než Joe Biden. Pokud by ho vystřídal Biden, země by se octla pod kontrolou socialistů,“ opakuje jednu z Trumpových předvolebních „tezí“.

Ale i v St. Josephu se najdou tací, které prezidentova nemoc nijak nedojímá. „Netrápí mě, že je nakažený, a nepřekvapuje mě to,“ říká Martin Rucker (63), černošský státní úředník. „Neudělal nic, aby to zastavil, a teď to má. Dalo se to čekat,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám