Hlavní obsah

Italským lékařům pomáhají roboti. Komunikují s pacienty a sledují nejtěžší případy

Novinky,

Zajímavá pomoc dorazila do nemocnice Circolo v italském Varese. Město se nachází v Lombardii, v oblasti, která byla pandemií koronaviru SARS-CoV-2 nejvíce zasažena. Právě tato nemocnice, která se ocitla v první linii, má nyní k dispozici šest nových robotů. Mohou lékařům všemožně pomáhat, třeba i v udržování bezpečného odstupu od pacientů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Italským lékařům pomáhají robotiVideo: Reuters

 
Článek

Stroje o velikosti dítěte s výrazně blikajícíma očima pracují na některých z nejvíce infekčních oddělení. Jeden z nich byl pojmenován Tommy po synovi vedoucího lékaře jednotky intenzivní péče Francesca Dentaliho.

Robotická sestra

„Je to v podstatě jako mít další zdravotní sestru (či bratra), která ale nemusí nosit roušku ani žádnou ochrannou masku a netýkají se jí problémy s onemocněním,” poznamenal Dentali podle agentury Reuters.

Koronavirus se v Lombardii šířil už od začátku ledna, aniž to kdokoli tušil

Koronavirus

Roboti dokážou pomáhat s vitální indikací pacientů, mohou o nakažených předávat lékařům důležité informace získané z dalších přístrojů. Zdravotnický personál může také komunikovat s pacienty prostřednictvím těchto robotů a naopak.

Robot upozorní na problém

Nemocnice hlásí, že „Tommy a jeho kolegové” umožňují, aby byli pacienti sledováni a monitorováni podrobněji a déle. Robot může detailně mapovat proces jejich zotavování i včas upozornit na nějaký problém, když nastane.

V Itálii i v USA už dávají nemocným s Covid-19 plazmu vyléčených

Koronavirus

Severoitalský region Lombardie představoval 43 procent známých případů nemoci Covid-19 v Itálii a 59 všech úmrtí v důsledku šíření nákazy, píše Reuters. Varese leží šedesát kilometrů severně od Milána a nemocnice Circolo byla celé týdny zasažena virem.

Počet obětí kvůli SARS-CoV-2 vzrostl ve středu v Itálii na přes 13 tisíc, což dělá ze státu na Apeninském poloostrově nejzasaženější zemi na světě, co se oficiálních statistik týká. Je to i více než třetina všech potvrzených úmrtí na Zemi na onemocnění Covid-19.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám