Hlavní obsah

V Itálii i v USA už dávají nemocným s Covid-19 plazmu vyléčených

Novinky,

V Itálii už byla dána krevní plazma vyléčených lidí s nemocí Covid-19, těm, co s nákazou stále bojují. Uvedla to ve čtvrtek rakouská stanice ORF. Tato metoda, kterou používali lékaři v čínském Wu-chanu byla už uplatněna i v USA.

Foto: Social Media, Reuters

Počítačový obraz koronaviru SARS-CoV-2 od společnosti Nexu Science Communication

Článek

Plazmu od dvou vyléčených dostalo několik nemocných na poliklinice v lombardském městě Pavia. Poskytli ji dva lékaři, kteří se už vyléčili. Oficiální informace o účinku plazmy, ve které jsou protilátky proti viru SARS-CoV-2 zatím nebyly zveřejněny, podle expertů jsou však výsledky aplikace pozitivní. Nemocnice už vyzvala vyléčené pacienty, aby přišli darovat krev.

O léčbě pomocí krve vyléčených se pochvalně vyjadřovala delegace čínských lékařů z města Wu-chan, která lombardskou Pavii navštívila před dvěma týdny. Podle nich byla v Číně uplatněna na tisících pacientů s vynikajícími výsledky.

Léčba plazmou v Texasu

Už v sobotu dostal krevní plazmu 42letý nakažený v texaském Forth Worth, který je v kritickém stavu připojený na plicní ventilátor, uvedl 30. března místní list Fort Worth Star-Telegram. Další dávku dostal v pondělí, uvedl plicní lékař John Burk. Plazmu dostal v neděli i další pacient v kritickém stavu. Dodal, že plazma není přímo lék, ale mola by pomoci zmírnit průběh nemoci. Využívá se toho, že v těle vyléčených už jsou protilátky proti viru SAR-CoV-2.

Foto: Emily Elconin, Reuters

Příprava provizorní nemocnice v americkém Detroitu

„Úspěch nebo neúspěch budeme znát až za pár dní a mělo by se ještě zodpovědět hodně otázek, zda metoda pomáhá, nebo ne, ale je to jedna z možností, u které by mohly přínosy převážit nad riziky.“ Burk dodal, že krevní plazma vyléčených pomohla i nakaženým se SARS, ebolou a spalničkami. Zmínil, že plazma už byla použita u nakažených v New Yorku a v San Francisku.

Poté, co plazmu vyzkoušeli Číňané, americký Úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA) umožnil 24. března tuto léčbu používat experimentálně, ovšem u každého jednotlivého případu se musela schvalovat.

V USA umožnili léčit těžké případy Covid-19 plazmou vyléčených

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám