Hlavní obsah

Do finále v boji s covidem jde deset vakcín

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V závodu o vývoj vakcíny proti covidu-19 je nyní deset vakcín už v pokročilých fázích klinického hodnocení. Podle ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) Jakuba Dvořáčka bude účinná vakcína na trhu na konci, maximálně na začátku příštího roku.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Testovaná vakcína na covid-19. Ilustrační foto

Článek

„V tuto chvíli skutečně hovoříme o závodu, který se rozjel už v lednu, kdy začali naši akademičtí partneři pracovat na vývoji vakcíny,“ řekl ředitel české asociace, která je členem Evropské federace farmaceutických společností a asociací a spolupracuje se světovými asociacemi farmaceutických firem včetně té americké.

Závod o vakcínu se rozjel už v lednu, kdy začali naši akademičtí partneři pracovat na vývoji vakcíny
Jakub Dvořáček, ředitel AIFP

„Běžně je to proces dlouhý a komplikovaný, ale my jsme ve zvláštní situaci, protože nestojíme na úplném začátku. Díky zkušenostem s nemocemi SARS, MERS, ebola a zika se vývoj zrychlil a zkrátil. Povedla se udělat genetická analýza SARS-CoV-2, a tak si troufám odhadovat, že délka vývoje vakcíny zabere celkem 12 až 18 měsíců,“ uvedl Dvořáček.

„Aktuálně vyslaly nadnárodní farmaceutické společnosti deset kandidátních vakcín, přičemž jedna z nich je dokonce už ve třetí, tedy poslední fázi klinického hodnocení,“ dodal.

Česká vakcína proti covidu? Vývoj je stále na úplném začátku

Domácí

„K těmto nejslibnějším deseti kandidátům se jistě přidá ještě několik z aktuálně 123 kandidátních vakcín v předklinickém stadiu. Nemyslím si, že by se zadařilo všem, ale jsme ve vývoji tak daleko, že některé se určitě povedou a účinná vakcína bude k dispozici nejpozději na začátku příštího roku, ne-li na konci letošního,“ je přesvědčen Dvořáček.

Řeší se výroba

Otázkou, kterou v tuto chvíli farmaceutické společnosti řeší, je výroba. I kdyby nepřišla druhá vlna šíření nového typu koronaviru, poptávka se bude podle odhadů pohybovat okolo miliardy dávek účinné vakcíny proti covidu-19.

„Když budu jmenovat nejslibnějšího koně – společnost AstraZeneca, jejíž vakcína už je v třetí fázi hodnocení, po které následuje hned registrace, už i obsadila výrobní kapacitu, takže by byla schopna vyprodukovat řádově miliardu očkovacích vakcín na konci roku 2020. Stejně je na výrobu připraven další slibný kandidát, společnost Pfizer, na začátek roku má výrobu zajištěnu i společnost Jensen’s Pharmacy,“ vyjmenoval ředitel AIFP.

Jednací síla EU

To, že bude vakcína na trhu, však ještě neznamená, že si ji čeští lékaři objednají a dostanou. Dá se očekávat drsný boj celého světa.

Čína by prý mohla mít koronavirovou vakcínu pro trh do konce roku

Koronavirus

„V takový moment musíme využít vyjednávací síly Evropské unie, abychom zajistili dostatečné množství dávek pro české pacienty, především pro rizikové skupiny. Jsme napojeni v nadnárodním řetězci a velmi intenzivně už nyní spolupracujeme se všemi partnery, takže uděláme maximum pro to, abychom zajistili dávku, která bude potřebná,“ dodává Dvořáček.

On sám sice šanci, že by s vakcínou přišli sami Češi v nově vytvořené skupině ministerstvem zdravotnictví, zcela nezatracuje, ale za nejpravděpodobnější považuje scénář, kdy vývoj i výroba budou v rukou zahraniční společnosti a my ji budeme nakupovat.

„Každá aktivita je vítaná. Česká republika sice nemá renomé být významnou silou při vývoji a výrobě vakcín, ale občas se podaří i v méně známém výzkumném centru přijít se zajímavým nápadem, který následně dokáže celý vývoj posunout dál,“ míní ředitel asociace.

Boj o všechna očkování

V celé Evropě nyní drasticky narostla poptávka po všech očkovacích látkách. To se týká i očkování proti chřipce.

Vakcíny proti chřipce mohou chybět

Domácí

„V tuto chvíli moji kolegové zjišťují, zda objednávky, které naši praktičtí lékaři udělali, platí. Zda to, co máme alokováno, bude využito, což v minulosti vždy nebylo a vakcíny se pak likvidovaly. Takže vše ověřujeme, nicméně pokud by šlo o navýšení objednávek očkování proti chřipce, na základě nynějšího vyššího zájmu ze strany pacientů upozorňuji, že je na to v tuto chvíli už jen velmi úzké časové okno,“ komentoval šance na další vakcíny proti chřipce Dvořáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám