Hlavní obsah

Virus Zika

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP
Článek

Virus zika ze skupiny flavivirů na člověka přenáší komár druhu Aedes aegypti. Vir způsobuje horečku zika, jejíž příznaky jsou podobné chřipce. Rizikem ale může být pro těhotné ženy. Světová zdravotnická organizace (WHO) má podezření, že způsobuje u narozených dětí nemoc mikrocefalii. WHO zjišťuje, zda se virus přenáší i pohlavním stykem, protože byl zjištěn ve spermatu.

Virus zika patří do čeledi flavivirů a je přenášen komáry rodu Aedes. Stejní komáři přenášejí i vážné nemoci horečku dengue a žlutou zimnici.

Horečku zika se mimo vysokých teplot projevuje také vyrážkou a bolestí hlavy i kloubů. Hlavně v počátcích nemoci je těžké odlišit ji od klasické chřipky.

Vysoké riziko představuje zika pro těhotné ženy, jejichž dětem může způsobit těžkou vývojovou poruchu mikrocefalii, která se projevuje zakrněním nebo předčasně ukončeným růstem mozku a obvykle i celé hlavy. Spojení mezi vadou a virem zika zatím nebylo prokázáno.

WHO vydala 25. ledna 2016 prohlášení, ve kterém sděluje podezření, že virus nepřenáší jen komáři, ale může se nacházet i ve spermatu. „Zika byl zjištěn v lidském spermatu a existuje případ možného přenosu viru z člověka na člověka při sexu. Je ale potřeba ještě více důkazů, aby se potvrdilo, že sexuální styk je také způsob přenášení ziky," uvedla WHO v prohlášení.

Poprvé v Ugandě

Poprvé byl virus objeven v roce 1947 v Ugandě. V současnosti se prokazatelně šíří ve více než třiceti zemích, zejména pak v jihoamerických a středoamerických státech jako Brazílie, Kolumbie, Ekvádor, Paraguay, Panama, Mexiko. První případy hlásí i Evropa, vždy se však jednalo o jedince, kteří se nakazili mimo evropský kontinent, většinou v latinskoamerických zemích.

První dva případy onemocnění se objevily 25. února 2016 i v České republice. Jednalo se o muže, jenž se nakazil na Martiniku a o ženu, která přijela z Dominikánské republiky. Virus se u nich projevil horečkou, bolestí svalů, hlavy a vyrážkou. Jejich léčba probíhá ambulantně a nejsou ve výrázném ohrožení i vzhledem k faktu, že žena nebyla v době nákazy těhotná. Pouze nakaženému muži doporučili lékaři neprovozovat nechráněný pohlavní styk po dobu šesti měsíců.

V roce 2016 v Brazílii prudce narostl počet dětí narozených s mikrocefalií, nemoc se s virem začala spojovat.

V roce 2014 se v Brazílii narodilo s mikrocefalií sto padesát dětí, na začátku roku 2016 se však již hovoří o téměř pěti tisících. Společně s dospělými se počet nakažených přehoupl přes půl miliónu.

Světová zdravotnická organizace vyhlásila kvůli viru zika na začátku února celosvětový stav nouze. V některých částech Brazílie byl v této souvislosti vyhlášen výjimečný stav a rodičům, kteří plánují potomka, doporučily úřady toto rozhodnutí odložit. Stanice BBC uvedla, že několik desítek dětí již na následky mikrocefalie zemřelo.

Foto: Profimedia.cz

Komár tropický (Aedes aegypti)

Bojovníci za ženská práva však s doporučením nesouhlasí. „Od vlády je neuvěřitelně naivní žádat ženy, aby odložily otěhotnění zrovna v Kolumbii, kde je více než polovina těhotenství neplánovaných,” řekla Monica Roaová z organizace Women´s Link Worldwide.

Ohrožena celá Amerika?

WHO ve svém prohlášení vyjádřila i varování o možném rozšíření viru do celé Ameriky kromě severně položené Kanady a hornatého Chile. Zatím se v USA zika neobjevil, došlo pouze k případu ženy nakažené v Brazílii, která porodila dítě s postiženým mozkem na americké Havaji.

V Brazílii se navíc v srpnu 2016 uskuteční letní olympijské hry, během nichž by mohli komáři virus zika přenést na návštěvníky z celého světa. Podobně se zřejmě nákaza dostala do Latinské Ameriky, kam ji mohli zatáhnout afričtí fanoušci, kteří v roce 2014 vycestovali na tamní mistrovství světa ve fotbale.

Neexistuje lék

Proti onemocnění neexistuje lék a brazilská vláda se snaží urychlit vývoj vakcíny. Jedinou prevencí proto zatím zůstává ochrana před komářím bodnutím a snaha o redukci tohoto bodavého hmyzu, což v Brazílii zajišťuje armáda a zdravotníci likvidací stojatých vod, ve kterých se komáři množí. Obyvatelé by měli ze zahrad odklidit vše, kde se dlouho drží dešťová voda - například staré pneumatiky.

Foto: Jose Cabezas, Reuters

Zdravotníci vykuřují moskyty ve čtvrti Altos del Cerro ve městě Soyapango v Salvadoru

Vzhledem k potvrzenému přenosu z člověka na člověka pohlavním stykem z 3. února 2016, kdy byl v Texasu nakažen partner muže, jenž se vrátil z Venezuely, je mužům, kteří se vrátí z rizikových oblastí doporučován po dobu čtyř týdnů pouze chráněný pohlavní styk.

Teoreticky je možné, aby se nákaza přenesla i prostřednictvím krevní transfúze. Při zachování všech bezpečnostních standardů by se to však stát nemělo.

Články k tématu