Hlavní obsah

Česko zařadí Španělsko do červeného seznamu, Chorvatsko zůstane zelené

Novinky, alt
Praha

Španělsko bude od pondělí 24. srpna zařazeno na seznam zemí, kde je epidemiologická situace vážná, a lidé, kteří se z něj vrátí, budou muset do karantény, případně předložit negativní test na koronavirus. Výjimkou jsou Kanárské ostrovy. V Radiožurnálu to řekl náměstek ministra zahraničí Martin Smolek. Uvedl také, že ač stále více zemí řadí na červený seznam Chorvatsko, Česko se tak zatím učinit nechystá a stále ho řadí mezi bezpečné země.

Foto: Novinky

Vládní semafor bezpečnosti zemí

Článek

Kromě Rakouska přidaly Chorvatsko, kde v posledních týdnech roste počet nakažených, na červenou listinu i Slovinci. Lidé, kteří se odtamtud vracejí, musejí do karantény. Netýká se to tranzitu, cesty Čechů z dovolené v Chorvatsku, které vedou přes Slovinsko, se tak nezkomplikují. Lidé by ale v zemi měli zastavit jen v nutných případech.

Karanténě se vyhnou Slovinci, kteří se do země z Chorvatska vrátí do půlnoci na úterý, očekává se proto velký nápor na hraničních přechodech, protože Slovinci, kteří letos vyjeli do Chorvatska ve velkém, se budou snažit vrátit tak, aby se jich karanténa nedotkla.

Slovinsko opět posílá Čechy do karantény. Rozhodlo přes noc a nečekaně

Evropa

Náměstek českého ministra zahraničí Smolek řekl, že pokud se Češi chtějí z Chorvatska vrátit, měli by tak učinit až poté, kdy už budou dálnice a hraniční přechody volnější. Musí pak počítat s tím, že ani ve Slovinsku, ani v Rakousku není možné se při cestě z Chorvatska zdržovat.

Dva chorvatské regiony se ocitly na červeném seznamu i pro Němce. Právě Němci proto v posledních dnech z Chorvatska také ve velkém odjíždějí. Negativní test na covid vyžaduje po těch, co se vrátí z Chorvatska, i Itálie. Dvoutýdenní karanténu zavedla Velká Británie.

Smolek uvedl, že počet nakažených v Chorvatsku v posledních týdnech narůstá, ovšem současně se blíží konec prázdnin. Česko se zatím povinnou karanténu či negativní test pro ty, co ze země přijedou, zavést nechystá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám