Hlavní obsah

Slovinsko opět posílá Čechy do karantény. Rozhodlo přes noc a nečekaně

Aktualizováno

Slovinsko v noci na pátek znovu zařadilo Česko mezi žlutě vyznačené středně rizikové státy z hlediska nebezpečí nákazy koronavirem. Po vstupu do země je pro Čechy až na výjimky povinná dvoutýdenní karanténa. Na tranzitní cesty trvající maximálně 12 hodin se ale toto omezení nevztahuje, informovalo na webu slovinské ministerstvo zahraničí. Češi většinou Slovinskem projíždějí na cestě do Chorvatska.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„S účinností od 6. srpna 2020 byla Česká republika opět zařazena na takzvaný žlutý seznam s povinností pro cestující podrobit se 14denní karanténě po vstupu do Slovinska. Tranzit skrze Slovinsko je možný bez následné karantény, pokud nebude trvat déle než 12 hodin,” uvedlo ministerstvo zahraničí.

Češi, kteří si ve Slovinsku rezervovali ubytování do čtvrtka 6. srpna, nemusejí do karantény, pokud předloží negativní test na covid-19.

Náměstek ministra zahraničí Martin Smolek v rozhovoru pro Radiožurnál řekl, že podmínky jsou stejné jako na počátku července: „Je to přesně to, co platilo před měsícem a půl. Nezbytné zastávky jsou možné, ale musíte projet Slovinskem za 12 hodin.” Upozornil ale, že není možné se v zemi moc zdržovat: „Rakušané provádějí přísnější hraniční kontroly, takže musíte počítat s dalším zdržením.”

„Měli byste mít v ruce doklad, že jedete dál,” dodal náměstek. Takový doklad by podle něj měli mít i cestující v autobusech: „Platí to i pro mezinárodní dálkovou dopravu, jestli jedete dál, nebo hodláte strávit dovolenou ve Slovinsku.”

Karanténa se netýká pendlerů pracujících ve Slovinsku a lidí, kteří do země vstupují kvůli podnikatelským aktivitám. Také je z něj vyňata mezinárodní přeprava, ovšem kamiony musejí projet zemí do 12 hodin.

Nečekané rozhodnutí

Smolek také upozornil na skutečnost, že Slovinsko o kroku Českou republiku předem neinformovalo: „Bohužel ne, vůbec. Bylo to velmi nečekané.”

„Snažíme se o to, aby to bylo alespoň dva, dva a půl dne dopředu,” uvedl Smolek s poukazem na nutnou přípravu. Zmínil, že Norsko postupovalo jinak. „V případě Norska nás informovali týden dopředu, že se k tomuto kroku chystají. Tam byla velká časová možnost se na to připravit,” upřesnil náměstek.

Postěžoval si také, že každá evropská země má pravidla nastavená jinak a neexistuje jednotné měřítko, podle kterého by se opatření zaváděla.

Slovinsko už na počátku července kvůli růstu počtu případů nemoci v Česku zařadilo celou zemi mezi středně rizikové státy.

Slovinsko zpřísňuje opatření. Čechy pošle do karantény

Evropa

O pár dní později pak Lublaň toto omezení zmírnila, když za středně rizikový označila jen Moravskoslezský kraj. Od 17. července mohli Češi jezdit do Slovinska bez omezení.

Slovinsko vrací ČR na seznam bezpečných zemí, test není potřeba

Koronavirus

Přitvrzení podmínek pro české občany už ve čtvrtek oznámilo Norsko. Tam ale platí až od soboty a zpřísnění se čekalo.

Norsko nařizuje Čechům od soboty karanténu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám