Hlavní obsah

Banky odmítají půjčit zavřeným hospodám. Nemáte obrat, slyší paradoxní důvod

Novinky, Bohumír Žídek

Úvěrové programy Covid měly být vlajkovou lodí vládní podpory těžce zkoušeným podnikatelům a firmám v době koronavirové krize. Na Novinky se ale obrátila řada podnikatelů v gastronomii - což je jedna z oblastí, kterou restrikce kvůli koronaviru postihly nejvíc - s tím, že je pro ně za aktuální situace téměř nemožné vládou propagované úvěry získat.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Restaurace zavírají či přecházejí na pouliční prodej jídla s sebou.

Článek

Stát v rámci programů Covid nabízí podnikatelům ručení za 80 procent úvěru u komerční banky prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB).

Pro podnikatele v gastronomii, kteří museli ze dne na den zavřít a přišli o tržby, je někdy problém paradoxně právě to, jak moc je krize postihla. Úvěry jsou totiž plně v režii komerčních bank, pro které jsou podnikatelé se zavřenými provozovnami vysoce rizikoví.

Podnikatelům se proplatí úroky z půjčky Covid II zpětně

Koronavirus

„Je to na rozhodnutí banky, která řekla, že ne. Pohostinství je vyřízené, tak na něj nebudeme dávat půjčky. Přitom kdo jiný je dnes ohrožený než cestovní ruch a restaurace?“ řekl Novinkám jeden z podnikatelů v pohostinství, který si přál zůstat v anonymitě.

Podobné zkušenosti má Oldřich Peprla, který provozuje několik franšízových restaurací v Brně a Olomouci. „Vláda sice schválila úvěrový program, ale přesně ty obory, které jsou nejvíc zasažené, na něj nedosáhnou, a to nejsme už úplně malá firma. Neodmítli nás proto, že jsme gastro, ale protože nemáme obraty.  Ale ty nemáme, protože jsme gastro a jsme z moci vlády zavření,“ poznamenal Peprla.

„Vláda předala správu úvěrů komerčním bankám s tím, že poskytnou záruky přes ČMZRB. Tím pádem se každá žádost posuzuje jako standardní úvěr. Státní záruka (pouze na 3 roky a záruka pouze za 80 procent půjčky) má vliv pouze na konci na výši úroků, zaručený úvěr má nižší úrok,“ dodal.

Horší, než když nám vyhořela kuchyně. Restaurace a hospody bojují o přežití

Koronavirus

ČMZRB potvrdila, že rozhodnutí je na komerčních bankách. „Úvěrovatelnost podnikatele u programu COVID II zkoumá komerční banka, která úvěr poskytuje. Naše banka v souvislosti se zárukou zkoumá splnění podmínek programu. Konkrétní parametry míry přijatelného rizika jsou tedy dána obchodní politikou financujících komerčních bank,“ potvrdila Novinkám mluvčí ČMZRB Marie Lafantová.

Peprla uvedl, že jednal celkem se třemi bankami a výsledek byl pokaždé podobný. „Dostali jsme informaci, že nemáme obraty, protože máme zavřeno, a tedy nám úvěr neposkytnou,“ shrnul svoji zkušenost podnikatel.

Skutečnost, že výpadek tržeb kvůli vládním opatření může podnikatelům a firmám zlomit vaz při žádání o úvěry Covid, připustily tiskové mluvčí Raiffeisenbank a Sberbank. Mluvčí Fio banky na dotaz Novinek nereagoval.

„Stát, tedy ČMZRB, ručí pouze za část úvěrů a ani za jednotlivé úvěry neručí ve výši 100 procent. My, coby komerční banka, jsme ze zákona ve všech případech povinni poskytovat úvěry s přihlédnutím k rizikovosti klienta a daného poskytnutého úvěru,“ uvedla na dotaz Novinek mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.

„Chápeme požadavky i složitou situaci klientů a snažíme se maximálně vycházet vstříc, avšak i v této době je pro nás základním kritériem schopnost daného klienta (firmy) své závazky z tohoto úvěru v budoucnosti splácet a závazek uhradit,“ dodala.

„Obrat je pouze jedním z ukazatelů, jak je firma připravena flexibilně reagovat,“ uzavřela Kopecká.

Před podáním žádosti o státní záruku už musíte mít schválený úvěr, dozvěděli se pražští podnikatelé

Ekonomika

Mluvčí Sberbank Radka Černá na dotaz Novinek připomněla, že banka musí postupovat v souladu s principem péče řádného hospodáře a každý úvěr posuzovat podle rizika. „Toto bankám ukládá i bankovní regulace,“ uvedla s tím, že i vzhledem k nastavení programu musí banky postupovat selektivně.

„Pokud by byla poskytována stoprocentní záruka za bankovní úvěry firmám, jež jsou nejvíce postiženy aktuálním stavem, potom by dodatečné financování pro překonání současné složité situace mohlo být zacíleno právě do postižených odvětví,“ uzavřela Černá.

Peprla připomněl, že před zavřením hospod vládním nařízením rozhodně neměl potíže s úvěrovatelností. „Ještě 3. března nám banka schválila investiční úvěr na rekonstrukci jedné pobočky. Až když jsme chtěli nabídku převést pod Covid II, byli jsme odmítnuti s tím, že nemáme tržby,“ přiblížil podnikatel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám